Δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπερισχύει το «ναι».
Αν οι Ιρλανδοί δεν εναντιωθούν στους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που αποπειράται να υιοθετήσει η ΕΕ, οι ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας θα υποβαθμιστούν –τουλάχιστον προς το παρόν και παράλληλα θα τερματιστεί ο πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες.
Το δημοψήφισμα, το τρίτο στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει ξανά τη χώρα στο επίκεντρο της προσοχής.
Αν και το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για την θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται σε Ισπανία και Ελλάδα.
Ο διάλογος στην Ιρλανδία επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.
Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι χαρακτήρισε το «ναι» συνώνυμο της «σταθερότητας» για την οικονομία της Ιρλανδίας.
Στην εκστρατεία που διεξήχθη από την κυβέρνηση υπέρ του «ναι» προβλήθηκαν προειδοποιήσεις όπως ότι οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται, τα τραπεζικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα είναι άδεια και οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα σταματήσουν εάν το Σύμφωνο απορριφθεί.
Το στρατόπεδο του «όχι», στο οποίο συμμετέχει το Σιν Φέιν και συνδικάτα, εκτιμά αντίθετα ότι η ΕΕ δεν θα τολμούσε να αποκόψει την Ιρλανδία, εάν χρειαστεί περαιτέρω δανειοδότηση μετά την εκπνοή της πρώτης δανειακής της σύμβασης το 2013.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο δείχνουν ότι το «ναι» θα κερδίσει με 3 προς 1, εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι. Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει μετατραπεί σε μια ψηφοφορία για τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας. Όμως το 20% των ψηφοφόρων δήλωναν αναποφάσιστοι και, καθώς η ανεργία παραμένει στο 14%, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των εκλογέων στις κάλπες.
Όπως συνέβη και σε προηγούμενα δημοψηφίσματα, το κλειδί θα είναι η συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία. Στην Ιρλανδία έχουν απορριφθεί δύο ευρωπαϊκές συνθήκες τα τελευταία 11 χρόνια, πριν να υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα σε επαναληπτικά δημοψηφίσματα με υψηλότερη συμμετοχή.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 [09:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 22:00 [23:00]. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.