Εκκληση Π. Πικραμμένου στον επιχειρηματικό κόσμο για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 19:46
UPD:20:53

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η ευρωζώνη να κάνει θαρραλέα βήματα προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση θέτοντας σε πρώτο πλάνο μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Μέσα από την κρίση η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα στην ιστορία της, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης –τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ευρωπαίους- θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για κρίση δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική, θεσμική και πολιτισμική ενώ εξελίσσεται και σε δοκιμασία για το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση της χώρας καθώς όπως επεσήμανε «βλέπω γύρω μου μια κοινωνία εξουθενωμένη και απογοητευμένη, νιώθω την οργή στο εσωτερικό της χώρας για την ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου, θλίβομαι από τους δείκτες της ανεργίας, αγωνιώ για τις υγιείς επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη, διότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τις υποστηρίξει και ανησυχώ για την αυξανόμενη δυσπιστία στο εξωτερικό».

Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι η οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, με το πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα να έχει μειωθεί από 24 σε 5 δισ. ευρώ το 2011και το εξωτερικό ισοζύγιο της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητά της να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε το 2011 πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2000, πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η ευρωζώνη να κάνει θαρραλέα βήματα προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση θέτοντας σε πρώτο πλάνο μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Εξήγησε ότι ανάπτυξη σημαίνει αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας που παράγει το ΑΕΠ της χώρας, διαρθρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στροφή σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το εθνικό εισόδημα και αξιοποίηση των αναξιοποίητων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων της Ελλάδας.

Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, ο ρόλος της επιχειρηματικότητας είναι καθοριστικός ενώ απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, αποτελώντας το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας. Ζήτησε ακόμα να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους στη χώρα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ζει στο περιθώριο της Ευρώπης και σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πραγματική Ελλάδα δεν είναι αυτή που μεταφέρεται ως εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ.

Δ. Δασκαλόπουλος: Ευθύνη του πολιτικού συστήματος η χρεοκοπία

Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημείωσε πως «πράγματι οι πολίτες με την ψήφο τους στις 6 Μαΐου απονομιμοποίησαν το δεύτερο μνημόνιο», επισημαίνοντας όμως πως «εντολή τους είναι η προσπάθεια αλλαγής του σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και όχι η άνευ όρων καταγγελία του».

Αφού ανέφερε πως ο λαός ψήφισε κατά της λιτότητας, αλλά όχι και κατά της Ευρώπης και τόνισε πως «το δίλημμα μέσα ή έξω απ΄την Ευρώπη έχει ξεπεραστεί» πρόσθεσε: «Η εθνική απομόνωση και η επιστροφή στην κατοχική δραχμή είναι το εφιαλτικό όνειρο κάποιων ιδεοληπτικών -ίσως και η ανομολόγητη επιδίωξη μεμονωμένων συμφερόντων- που βρίσκονται έξω απ' αυτήν την αίθουσα. Δεν βρίσκουν θέση, όμως, σε κανένα πολιτικό λόγο ή πρόγραμμα με σοβαρή απήχηση».

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι η επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος στην Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να καταθέσουμε στους εταίρους μας δικούς μας ρεαλιστικούς στόχους για την προσαρμογή του μνημονίου και όχι να βάζουμε τυφλά στοιχήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άσκησε για άλλη μία φορά σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα αλλά έκανε και αυτοκριτική για τις ευθύνες του επιχειρηματικού κόσμου. «Η χρεοκοπία,- είπε - οφείλεται στην κακή πολιτική διαχείριση του δημόσιου τομέα. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό» και κατηγόρησε τα κόμματα ότι υποτάχθηκαν στους πελάτες τους και έχασαν την κοινωνία. «Την παρέδωσαν στην προπαγάνδα των κατ' επάγγελμα φίλων του λαού. Αυτών που στα πεζοδρόμια και στα τηλεπαράθυρα εκτόξευαν κατάρες και μοίραζαν δωρεάν υποσχέσεις». Και επεσήμανε ότι η ειρηνική επανάσταση που ήταν αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας απέτυχε επειδή προσέκρουσε στην αντίσταση που προέβαλαν «τα πελατειακά κυκλώματα, τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, οι κομματικοί στρατοί των βολεμένων». «Συκοφαντήθηκε – είπε - ως έξωθεν επιβολή και «νέα κατοχή» από τον υπερδεξιό και υπεραριστερό λαϊκισμό. Εφαρμόστηκε κατά τρόπο κοινωνικά άδικο και οικονομικά αποτυχημένο. Υπονομεύθηκε, πολιτικά και ηθικά».

Υποστήριξε μάλιστα πως «στην πράξη όλοι αποδείχθηκαν αντιμνημονιακοί -ακόμα και τα κόμματα που υπέγραψαν τα δύο μνημόνια» και διερωτήθηκε: «Σε ποιο κόμμα αλήθεια ανήκαν οι εργατοπατέρες που οργάνωναν καταλήψεις και απεργίες ενάντια σε κάθε μέτρο που έθιγε τις συντεχνίες του δημοσίου, σε κάθε απόπειρα να περιοριστεί το ανοικονόμητο κράτος; Σε ποιο κόμμα ανήκαν οι πρόεδροι των κλάδων που αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τους; Ή, μήπως, ήταν ακομμάτιστοι τεχνοκράτες οι υπουργοί και οι βουλευτές που υπονόμευαν τις διαρθρωτικές αλλαγές, είτε κωλυσιεργώντας είτε ψηφίζοντας νόμους που δεν εφαρμόζονταν;»

Ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι υπάρχει και σήμερα ο κίνδυνος να επιχειρηθεί παλινόρθωση του κομματικού κράτους και του πελατειακού μοντέλου ανάπτυξης, με άλλοθι την αποτυχία του μνημονίου. «Όσο ευδοκιμούν εκείνοι που εμπορεύονται ψευδαισθήσεις και τοκίζουν τη λαϊκή οργή, η Ελλάδα αυτοκαταδικάζεται σε μια πολύ μακριά σκοτεινή διαδρομή -με άδηλη κατάληξη». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος καθώς η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα της ελεύθερης οικονομίας και των ανοιχτών αγορών, βάζει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ανάπτυξη και την ευημερία. «Τα όρια αυτά, είπε, η όποια αυριανή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει -ακόμη κι αν το ήθελε- να τα αγνοήσει».

Στις ευθύνες των επιχειρηματιών περιέλαβε το ότι «κάποιοι από εμάς είχαν βολευτεί στο κράτος της εύνοιας, της πελατείας και της συναλλαγής, είχαν γίνει μέρος της κρατικοδίαιτης οικονομίας και μας στιγμάτισαν όλους». «Ανεχθήκαμε, πρόσθεσε, στην εξουσία πρόσωπα που ποτέ δεν θα προσλαμβάναμε στις επιχειρήσεις μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα