Νέο σήμα κινδύνου από Όλι Ρεν

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 11:44
UPD:11:59

Αντιμέτωπη με τις επιλογές της αποδυνάμωσης ή της ισχυροποίησης είναι η ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος κλιμακώνει τις πιέσεις του προς τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους.

«Είμαστε αντιμέτωποι είτε με μια σταδιακή αποδυνάμωση της ευρωζώνης είτε με την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής βάσης που είναι η οικονομική ένωση», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος.

Την Πέμπτη, ο κ. Ρεν είχε απευθύνει έκκληση για ισχυρότερους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ομιλία Ολι Ρεν στο Brussels Economic Forum 2012

Ομιλία Ολι Ρεν στο Brussels Economic Forum 2012

Ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος σε ομιλία σε οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης, διαφορετικά, όπως είπε, η ευρωζώνη κινδυνεύει με αποσύνθεση, που θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεν ήταν επαρκή.

Ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι πρέπει πάση θυσία να μειωθεί το κόστος δανεισμού, αλλά και να προωθηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα εμποδίσουν την εξάπλωσης της κρίσης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και ταυτόχρονα σε τρεις τομείς: συνέχιση της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στα ευρωομόλογα για την κοινή διαχείριση του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, εάν περιοριστούμε μόνο σε αυτό το θέμα.

«Καμπανάκι» για το μέλλον της ευρωζώνης έκρουσε, όμως, χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης για την αποφυγή της γενίκευσης της κρίσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Μιλώντας σε Επιτροπή της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι ζήτησε ευθέως από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε μια πολιτική συζήτηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το όραμά τους για το ευρώ τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι σήμερα η Ευρωζώνη βαδίζει χωρίς πυξίδα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και ο κίνδυνος εξάπλωσής τους να είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει εξαιτίας της έλλειψης μέτρων, δηλαδή της αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, ο περιορισμός του κινδύνου εξάπλωσης της κρίσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα, προκειμένου η ευρωζώνη να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Για το χρηματοπιστωτικό τομέα, που αποτελεί σήμερα πηγή ανησυχίας εξαιτίας της κρίσης στην Ισπανία και όχι μόνο, ο κ. Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός αξιόπιστου ευρωπαϊκού μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και της βελτίωσης της διαδικασίας στήριξης και εποπτείας των τραπεζών. Όπως είπε, η βασική πρόκληση είναι σήμερα η αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης.

Αποφασιστικά βήματα αναμένει ο Ζέλικ

Αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητεί από τους ευρωπαίους ηγέτες και ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Όπως γράφει σε άρθρο του στους Financial Times, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ισπανίας προκειμένου να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2187892 .

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα