Mικτή εικόνα στο Τόκιο

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2002 10:05

ΜΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των τραπεζών, ενώ πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Νikkei έκλεισε στις 11.976,35 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,07 μονάδες, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν πάνω από τις 12.000 μονάδες -στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,5 μονάδες ή 0,66% και διαμορφώθηκε στις 1.131,91 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των τραπεζών εν μέσω προσδοκιών ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα αποτρέψει την περαιτέρω διόγκωση των επισφαλών δανείων. Την άποψη ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης αναμένεται να ενισχύσουν τα στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα και τα οποία αφορούν στη βιομηχανική παραγωγή, στις καταναλωτικές δαπάνες και στο ποσοστό ανεργίας Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επτά μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες προέβησαν στην εκτίμηση ότι στην τρέχουσα χρήση θα επιστρέψουν σε κερδοφόρα αποτελέσματα.

Η Mizuho Holdings, ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση το ενεργητικό, προέβλεψε ότι τη φετινή χρονιά αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 210 δισεκ. γιεν. Στη χρήση που έληξε στα τέλη Μαρτίου, η Mizuho Holdings κατέγραψε ζημίες ύψους 974,04 δισ. γιεν (7,81 δισ. δολάρια) εξαιτίας των δαπανών για την εκκαθάριση επισφαλών δανείων. Τα κέρδη της μετοχής της στη σημερινή συνεδρίαση ξεπέρασαν το 5%, για να κλείσει τελική με μικρή άνοδο 0,33%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά την υποβάθμιση του κλάδου των ημιαγωγών από την Goldman Sachs και τη σημαντική πτώση του Nasdaq στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η μετοχή της Tokyo Electron υποχώρησε κατά 2,45%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα