Προειδοποίηση Μοσκοβισί για τήρηση των δεσμεύσεων

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 07:32
UPD:15:35

Θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τεθεί εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

«Το ζήτημα θα τεθεί χωρίς αμφιβολία... Θα ετίθετο εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σέβονταν τις δεσμεύσεις τους», προειδοποίησε ο Μοσκοβισί μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, εκφράζοντας ωστόσο την ευχή να μείνει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε την παραπάνω επισήμανση ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαμήνυσε την Παρασκευή ότι θέλει να «καταργήσει» το μνημόνιο που επιβάλλει στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας, αντίθετα με τις επιθυμίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σεβαστούν την δέσμευσή τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απεριόριστα πιο μπλεγμένη», εκτίμησε ο Πιερ Μοσκοβισί. Παρότι η «επιλογή» ανήκει στους Έλληνες, όπως σημείωσε, θα ήταν κατά τον ίδιο «σαφώς προτιμητέο από τις ελληνικές εκλογές να αναδειχθεί μια κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ».

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο του έχει προετοιμαστεί για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «έχουν ίσως γίνει κάποιες σκέψεις εδώ κι εκεί, είναι πιθανό», αλλά πρόσθεσε πως «θα εργαστεί» προκειμένου να «αποφευχθεί το σενάριο αυτό».

Το να γίνει προετοιμασία ενός σχεδίου για μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ήταν «διόλου λογικό».

Η Ελλάδα, επισήμανε, πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση διότι έχει προχωρήσει η «ολοκλήρωση» στην ευρωζώνη, «διότι δεν θέλουμε να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει πολλά χρήματα, 150 δισ. ευρώ».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 22 Μαΐου, ο Μοσκοβισί είχε ταχθεί εναντίον κάθε σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Είχε επισημάνει ότι η ελληνική έξοδος θα προκαλούσε μια μετάδοση της κρίσης χρέους, «η ένταση της οποίας δεν θα ήταν προβλέψιμη και ενδεχομένως ούτε ελέγξιμη».

Τη βούληση της Ε.Ε. να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη υπογράμμισε στο μεταξύ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Χ. Βαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

Ο Χ. Βαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

«Δεν υπάρχει δρόμος μακριά από το ευρώ. Υπάρχει μόνο ο δρόμος προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενοποίησης. Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας.

Σόρος: Πιθανή κορύφωση της ελληνικής κρίσης το φθινόπωρο

Από την πλευρά του, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος εκτίμησε ότι η ελληνική κοινή γνώμη «θα φοβηθεί αρκετά από την προοπτική της εκδίωξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ώστε να δώσει μια μικρή πλειοψηφία των εδρών σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό «που θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη σημερινή συμφωνία» με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τις τράπεζες-πιστωτές της χώρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι «ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τους όρους αυτούς» και ότι η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο. «Ως τότε και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί, και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο να πείσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία να αναλάβει πρόσθετες ευρωπαϊκές ευθύνες», εκτίμησε ο Σόρος σε ομιλία του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον επίσημο ιστότοπό του.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Ε.Ε. θα έχει προθεσμία τριών μηνών για να σώσει το ευρώ. «Κατά την γνώμη μου, οι αρχές έχουν ένα παράθυρο τριών μηνών στην διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν ακόμη να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να αναστρέψουν τις τωρινές τάσεις. Λέγοντας αρχές, εννοώ κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση και την Μπούντεσμπανκ, διότι σε μια κρίση οι πιστωτές έχουν την ισχύ και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα