Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7 για την ευρωπαϊκή κρίση

Στην κόψη του ξυραφιού η Ισπανία
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 13:22
UPD:16:01

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7 με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγές του G7 τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Eκτακτη τηλεδιάσκεψη με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη πραγματοποιούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών του G7, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του G7, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η Γερμανία πιθανόν να δεχθεί ισχυρές πιέσεις για την ανάληψη περισσότερων μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης και στήριξης της ευρωζώνης.

«Θα είναι μια συνεδρίαση επίθεσης στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, πρόσθεσε η πηγή, ενώ επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο πιέζει τη Μαδρίτη να δεχθεί βοήθεια από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της.

Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως μετά την τηλεδιάσκεψη δεν θα εκδοθεί ανακοινωθέν.

Με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν ήδη ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα διάσωσης, οι αγορές ανησυχούν για τους κινδύνους από μια ισπανική τραπεζική κρίση καθώς και για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα εκτός ευρώ.

«Οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και θα εξαλείψουν τον κίνδυνο η κρίση να βαθύνει. Αρα προφανώς πιστεύουμε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι είπε ότι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα λάβουν μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία αναμένεται να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση.

«Η αληθινή ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη φυσικά -η αδυναμία ορισμένων από τις τράπεζες στην Ευρώπη, το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το γεγονός ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες [...] δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, της έλλειψης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δημιουργίας ενός επαρκούς τείχους προστασίας», είπε ο Φλάερτι.

Η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης -κάτι μάλλον ασύνηθες- έγινε ενώ η Γερμανία έκανε σαφές πως επαφίεται στην Ισπανία να αποφασίσει εάν χρειάζεται έκτακτο διεθνή δανεισμό και ενώ μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το Βερολίνο πιέζει τη Μαδρίτη να δεχθεί βοήθεια.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο κεντροδεξιός συνασπισμός της ανέφεραν ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην ευρωζώνη». Ωστόσο, η Μέρκελ φέρεται ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουν το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή του G7 είπε ανώνυμα ότι υπάρχουν φόβοι περί μείζονος τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες πέραν της ΕΕ. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έφθασε το 6,6% για τα 10ετή της ομόλογα, με το σπρεντ να σπάει το ιστορικό υψηλό.

Εκκληση ισπανού υπουργού για στήριξη των τραπεζών

Εν τω μεταξύ, διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ισπανία ζήτησε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας Κρίστομπαλ Μοντόρο, ο οποίος είπε ότι τα ευρωπαϊκά ιδρύματα πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών.

Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρειάζονται «υπερβολικά μεγάλα» ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή τους και το ερώτημα είναι «από πού θα προέλθουν αυτά», δήλωσε ο ισπανός υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού υποστηρίζει πάντως ότι αυτό δεν θα συμβεί «μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης».

«Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», δήλωσε ο Κριστομπάλ Μοντόρο.

Η Ισπανία «δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε εξάλλου ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη από μία διάσωση αλλά «από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ευρωπαϊκή λύση στην ισπανική κρίση ζητεί η Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε σήμερα την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην τραπεζική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία, η οποία δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

«Πρέπει να βρούμε μηχανισμούς, μεθόδους για να φέρουμε τα απαραίτητα κεφάλαια που θα επιτρέψουν στο σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα της Ισπανίας, αλλιώς δεν θα επιτύχουμε τίποτα», είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

«Εάν, για να σώσεις την τράπεζα, πρέπει να αυξήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτή η αύξηση οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, τότε είναι σαν να αυτοκαταστρέφεσαι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, η λύση θα πρέπει να βρεθεί «μέσω των μηχανισμών μιας τραπεζικής ένωσης, το οποίο είναι κάτι που στηρίζουμε».

Σόιμπλε: Αναγκαία μια πραγματική δημοσιονομική ένωση

Τη σημασία δημιουργίας μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης στην ευρωζώνη, προτού γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα και κατ' αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση», η οποία ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, αναφέρει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Με τον τρόπο αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπεραμύνεται για μία ακόμη φορά της πολιτική λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο. «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία και «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αναφέρει μεταξύ άλλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα