Στήριξη των αδύναμων χωρών ζητεί από τις Βρυξέλλες ο Ραχόι

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 19:47
UPD:20:15

Κάλεσμα στην Ευρώπη να «στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», απηύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις αγορές.

Εκκληση στην Ευρώπη να «στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», απηύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις αγορές.

«Η Ευρώπη πρέπει να πει πού πάει για να αποκτήσει ενότητα, πρέπει να πει ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο το οποίο δεν κινδυνεύει, πρέπει να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του στην ισπανική γερουσία, ενώ υπογράμμισε ότι το «πιο άμεσο» πρόβλημα της Ισπανίας είναι «το πρόβλημα χρηματοδότησης».

Υποστήριξε επίσης ότι χρειάζεται «μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση με μια δημοσιονομική αρχή και μια τραπεζική ένωση με ευρωομόλογα, μια εποπτική αρχή για τον τραπεζικό τομέα και ένα ταμείο εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τις παραπάνω προτάσεις θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Μαδρίτη ζητεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις ισπανικές τράπεζες. Προκειμένου να ευοδωθεί το σχέδιο αυτό, η Ισπανία είναι έτοιμη ακόμη και να παραχωρήσει μέρος «της κυριαρχίας της, κυρίως στον τραπεζικό τομέα», όπως είχε πει το Σάββατο ο Ραχόι όταν ζήτησε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αρχής» που θα ασκεί «έναν κεντρικό έλεγχο των οικονομικών».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε σήμερα ότι το «πιο άμεσο» πρόβλημα της χώρας είναι «το πρόβλημα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας και της συγκράτησης του δημόσιου χρέους». Υπενθύμισε ακόμη ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας αποτελεί το «92,2% του ΑΕΠ», δηλαδή «σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ». «Αυτά τα χρήματα πρέπει να βρεθούν και με τις αγορές, στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούμε», σημείωσε.

Παραδέχθηκε τέλος ότι η χώρα του «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς: πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα