Μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης των ευρω-επιτοκίων

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 11:18

Μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων αφήνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι στη σημερινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη νομισματική πολιτική με το κόστος δανεισμού στο 1%, παρά τις ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού με ρυθμούς ταχύτερους των αρχικών προσδοκιών.

Παρόλο που μόλις 11 από τους 73 οικονομολόγους σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μείωση επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση, επενδυτές και παράγοντες των αγορών θα παρακολουθήσουν στενά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναζητώντας ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Ντράγκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι στο χέρι των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να διαχειριστούν την κρίση και να αποφύγουν τον κίνδυνο εξάπλωσής της, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό στους χειρισμούς της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αυτή την εβδομάδα, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου, τη στιγμή που οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ήταν αυξημένες 2,6%.

Στη διάρκεια του Μαρτίου, οι τιμές παραγωγού είχαν σημειώσει άνοδο 0,5% και 3,5% σε ετήσια βάση. Έπειτα από αρκετούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με υψηλό πληθωρισμό, διαφαίνονται ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων, καθώς η κρίση χρέους βάζει «φρένο» ακόμη και στις πιο δυναμικές οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ έχει αρχίσει να επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομία, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ να αλλάξει στάση, καθώς η δυνατότητά της για μείωση του κόστους δανεισμού, κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 1%, είχε περιορισθεί σημαντικά λόγω των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. «Τώρα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για τα επιτόκια», επισημαίνει η Κλεμέντε ντε Λουτσία, οικονομολόγος στην BNP Paribas

Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης χρέους, η ΕΚΤ ενδεχομένως να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού και διοχέτευσης περισσότερης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, πέραν της ρευστότητας ενός τρισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω δημοπρασιών τριετούς αναχρηματοδότησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα