Ο Νίκος Γκαργκάνας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2002 20:29
UPD:21:12

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος πρότεινε τον μέχρι σήμερα υποδιοικητή της τράπεζας, Νίκο Γκαργκάνα, ως νέο διοικητή, στη θέση του απερχομένου Λουκά Παπαδήμου, που αναλαμβάνει από την 1η Ιουνίου αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και στη συνέχεια ο διορισμός θα γίνει με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Τη θέση του κ. Γκαργκάνα καταλαμβάνει ο κ. Νίκος Παλαιοκρασάς, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, ενώ ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος παραμένει υποδιοικητής.

Ο Νικόλαος Χρ. Γκαργκάνας ήταν μέχρι σήμερα υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, αναπληρωτής διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα και από το 1999 μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) της Αθήνας και στην London School of Economics, εργάσθηκε ως οικονομολόγος, επικεφαλής ομάδας ερευνητών στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος από τον Απρίλιο του 1964 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1966.

Από το 1968 μέχρι το 1975 εργάστηκε ως οικονομολόγος-ερευνητής στο Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στο Λονδίνο. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1975 μέχρι το 1984 βοηθός οικονομικός σύμβουλος. Από το 1984 μέχρι το Δεκέμβριο του 1993 διευθυντής-σύμβουλος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών. Το Δεκέμβριο του 1993 διορίστηκε οικονομικός σύμβουλος και κατείχε αυτή τη θέση μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 1996 που διορίστηκε για πρώτη φορά υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις 26 Φεβρουαρίου 1998 διορίστηκε εκ νέου υποδιοικητής και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή θητεία.

Από το 1985 ως το τέλος του 1987 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Από το 1998 είναι επίτιμος εταίρος (Honorary Fellow) του London School of Economics. Εχει συγγράψει και δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα, κυρίως σε θέματα μακροοικονομικής ανάλυσης, οικονομετρικών υποδειγμάτων, διεθνούς εμπορίου, νομισματικής πολιτικής και ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα