Την ελπίδα ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Ελλάδα θα επιλέξει «το δρόμο της παραμονής στη ζώνη του ευρώ» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ευχόμενος να συμβάλει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η κρίση στην Ισπανία δεν συνδέεται, ούτε επηρεάζει το ελληνικό ζήτημα.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως όλες οι βοήθειες που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν μαζί μιάμιση φορά το ΑΕΠ της χώρας, συγκρίνοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας με το Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο ανερχόταν στο 3% του ΑΕΠ της περιοχής.
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων δεν θα πρέπει να είναι το θέμα της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων. Το θέμα τώρα είναι αν υπάρχει ταύτιση στην Ελλάδα με αυτό που έχουμε προτείνει, επεσήμανε.
Εν τω μεταξύ, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch δήλωσε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε την αυτόματη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε χωρών της περιφέρειας ενώ θα έθετε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η Fitch θα υποβάθμιζε αμέσως την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως ανέφερε ο κ. Εντ Πάρκερ σε συνέδριο που διοργανώνει η Fitch στη Νέα Υόρκη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters