Ραχόι: Κέρδισε η αξιοπιστία του ευρώ

Αποφεύχθηκε «εξωτερική παρέμβαση» για την ισπανική οικονομία
Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 14:14
UPD:19:35

Το Σάββατο κέρδισε η αξιοπιστία του ευρώ, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, για την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει δάνειο στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Ισπανούς για τις συνέπειες που θα χει ο δανεισμός της χώρας, έσπευσε να σημειώσει ότι αποφεύχθηκε μια «εξωτερική παρέμβαση» για την οικονομία της.

Ερωτηθείς για το αν του ασκήθηκαν πιέσεις, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν κατηγορηματικός: «Κανείς δεν με πίεσε και δεν ξέρω αν θα έπρεπε να πω αυτό, αλλά ήμουν εγώ που άσκησα πίεση γιατί ήθελα μια γραμμή πίστωσης για να λύσω ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε εδώ».

«Αν δεν είχαμε κάνει αυτά που κάναμε τους τελευταίους πέντε μήνες, αυτό που θα είχε συμβεί (το Σάββατο), θα ήταν μια παρέμβαση για την Ισπανία» στο σύνολό της, επεσήμανε ο Ραχόι υπεραμυνόμενος των πολιτικών που έχει ακολουθήσει έως τώρα και μίλησε για μια «νίκη για την αξιοπιστία του ευρώ».

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, νομίζω ότι περάσαμε μια πολύ κρίσιμη καμπή», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, και στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως αυτός που κέρδισε από τη απόφαση του Eurogroup, ήταν «η αξιοπιστία του ευρώ, το μέλλον του, η Ευρωπαϊκή Ένωση.» «Δεν ήταν εύκολο», αλλά εδώ «είναι το ευρώ που κέρδισε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα», τόνισε και φανερά ικανοποιημένος σημείωσε πως στο τέλος μιας «πολύ έντονης εβδομάδας», «η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να μιλήσει για «διάσωση», σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν του Κυριακάτικου Τύπου της Ισπανίας. «Δεν θα μπω», είπε, «σε μια συζήτηση σχετικά με τις διατυπώσεις, αυτό δεν έχει κανένα νόημα», και εξήγησε πως «η Ευρώπη θα θέσει στην διάθεση των οικονομικών οντοτήτων που έχουν ανάγκη μια γραμμή πίστωσης που θα πρέπει να εξοφλήσουν».

Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος υπογράμμισε πως η συμφωνία αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της ευρωζώνης για διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνοντας ότι αφορά «οικονομική στήριξη» και όχι «διάσωση» της χώρας και δεν συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι «αυστηρά συμβουλευτικός» και μετά τους ανεξάρτητους ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα θα γνωστοποιηθεί ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, πολλές τράπεζες δεν θα χρειαστούν τελικά βοήθεια.

Εκτίμησε εξάλλου, ότι το ποσό που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση (έως 100 δισ. ευρώ) είναι παραπάνω από αρκετό και προσφέρει μια ασφάλεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Το ακριβές ύψος του ποσού που θα διατεθεί, θα οριστεί μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναφέρεται πως η στήριξη της ευρωζώνης, υπό τη μορφή δανείων, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, θα ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ συνολικά. Η βοήθεια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα δοθεί στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση των χρημάτων στις ισπανικές τράπεζες.

Σημειώνεται επίσης ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναγνωρίζεται ότι η Ισπανία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται, τέλος, ότι ζητείται από το ΔΝΤ να στηρίξει με εποπτικό ρόλο την αρωγή της ευρωζώνης προς την Ισπανία.

Με την απόφασή τους να χορηγήσουν βοήθεια στην Ισπανία, οι χώρες της ευρωζώνης δίνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα στις αγορές όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους να ενεργήσουν δραστικά για να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης, τόνισε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν.

«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις αγορές όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να λάβει δραστικά μέτρα για να ηρεμήσουν» οι αγορές και να αποφευχθεί η διάχυση, ανέφερε ο Φινλανδός Επίτροπος σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που μια χώρα σαν την Ισπανία διαπραγματεύεται, εδώ πέρα, υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «τα σπάσουμε» με την Ευρώπη και να απομονωθούμε ως Ελλάδα. Αλλά, ευτυχώς, εκτός από το δρόμο της ανευθυνότητας, υπάρχει και ο δρόμος της ευθύνης, ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις με το δανεισμό της Ισπανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα