Κίνα: Ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 12:42

Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν «άλμα» 15,3% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 4,9%.

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς οι εξαγωγές παρουσίασαν νέα αύξηση το Μάιο ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε.

Συγκεκριμένα, οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν «άλμα» 15,3% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 4,9%.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον ίδιο μήνα στο 3%, έναντι κυβερνητικού στόχου για πληθωρισμό στο 4% το 2012, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως αυξάνονται πλέον τα περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη χώρα.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να είναι απογοητευτικά. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ετήσια βάση το Μάιο κατά 9,6% - χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών - ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2011.

REUTERS

Την περασμένη Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τριών ετών, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα