Πρόταση-παρέμβαση επιχειρηματιών για την έξοδο από την ύφεση

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 15:25

Δέσμη προτάσεων με κεντρικό σύνθημα «επειγόντως ανάπτυξη» με νέες ελληνικές και ξένες επενδύσεις, κατέθεσε προς τον πολιτικό κόσμο το επιχειρηματικό think-tank «Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα», προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση.

Όπως επισημαίνει το think-tank, η χώρα δεν χρειάζεται μόνο λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, αλλά νέο ΑΕΠ, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, που μπορούν να προέλθουν μόνο από νέες επενδύσεις και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των επιχειρηματιών προτείνει τη «γενναία» νομοθετική διόρθωση του πόθεν έσχες, της υπερφορολόγησης όλων των κινητών και ακινήτων αξιών, των κατασχέσεων και όλων των μέτρων που προκαλούν την φυγή κεφαλαίων.

Στο σκέλος των επενδύσεων προτείνεται ο ορισμός αρμόδιου υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, να υλοποιηθεί η διαδικασία απεμπλοκής επενδύσεων με ανατρεπτική προθεσμία 60 ημερών, αλλά και να εφαρμοστεί ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπροθέσμου για αδειοδότηση επενδύσεων με ανατρεπτική προθεσμία τεσσάρων μηνών.

Όσον αφορά στο φορολογικό σύστημα ζητείται η απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης και απαλλαγή από την ασάφεια και την «συναλλαγή», η φορολόγηση ακινήτων και περιουσίας, στα πρότυπα Ε.Ε., η αναδρομική εκκαθάριση όλων των καρτελών ελεγμένων χρήσεων από τα καταχρηστικά πρόστιμα και προσαυξήσεις, η αναδρομική κατάργηση των εξωλογιστικών προσδιορισμών που πολλαπλασιάζει τις χρεώσεις από 6 έως 25 φορές και των καταχρηστικών χρεώσεων/προστίμων 36% ή 60% /χρόνο, κατά τα πρότυπα Ε.Ε., αλλά και η διεύρυνση των περαιώσεων λόγω κρίσης με 1,5% στις ανέλεγκτες και 2% στις ελεγμένες χρήσεις.

Το «Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα» τονίζει ακόμη την ανάγκη άμεσης επιστροφής των οφειλών του Δημοσίου, ορθολογικοποίησης της στρέβλωσης τιμών της αγοράς από συμφέροντα που έχουν δεσπόζουσα θέση και προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Προτείνει τέλος να υπάρξει πολιτική συναίνεση για τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της φυγής κεφαλαίων και της γραφειοκρατίας, αλλά και να υπάρξουν αλλαγές στα μνημόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα