Εντολή για νέες διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων που έχουν ζητήσει να μπουν στο άρθρο 99, και μεγαλοοφειλετών, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Ζανιάς, ο οποίος την Τετάρτη θα έχει σύσκεψη με τους προϊστάμενους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας των φορολογικών ελέγχων και των εσόδων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ θα εξεταστεί η πρόοδος των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις επισκέψεις του υπουργού σε ΔΟΥ την 28/05/2012 και κατά τη συνάντηση της 30ης Μαΐου, όπως τα αποτελέσματα υλοποίησης διασταυρώσεων οφειλετών, οι προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ, και οι ενέργειες ΔΟΥ σε σχέση με ελεγχθείσες υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των δράσεων για την είσπραξη οφειλών, ο κ. Ζανιάς έδωσε εντολή για να προχωρήσει η διασταύρωση: α) φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, β) των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών και γ) λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας.
Όπως διευκρινίζεται, η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ που αφορούν σε εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών, ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.
Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση δηλώνεται ότι θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο ν.4072/86Α΄ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια ώρα, πιο αυστηροί γίνονται οι έλεγχοι για όσους προβαίνουν σε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας στην εφορία, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας, όπως off shore εταιρείες κ.ά.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, «η γνωστοποίηση, στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, της πρόθεσης του φορολογούμενου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του». Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να διερευνούν εκτός από την ύπαρξη κατοικίας ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, και εάν ο φορολογούμενος εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που τον υποχρεώνουν να δηλώνει στην Ελλάδα εισοδήματα που αποκτά στο εξωτερικό.
Τέλος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, δόθηκε νέα παράταση για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 29 Ιουνίου 2012.
Πάνω από 500 συλλήψεις για χρέη κοντά στο 1 δισ. ευρώ
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι το Μάιο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 500 οφειλέτες του Δημοσίου, σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων από τα μέλη των ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φαινομένων της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 502 χρεοφειλέτες του Δημοσίου, σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη ύψους 922.452.979,95 ευρώ. Εξ αυτών 446 ήταν άνδρες, 495 Έλληνες και επτά αλλοδαποί.
Οι περισσότερες συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες Ασφάλειας στον νομό Αττικής (231) και στο νομό Θεσσαλονίκης (65).
Οι κατηγορίες που βαρύνουν, στις περιπτώσεις αυτές, τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει και μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», καθώς επίσης στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.
Τακτική σύσκεψη με τραπεζίτες
Yπό την προεδρία του κ. Ζανιά, συνήλθε τέλος στο υπουργείο Οικονομικών, στην τακτή ανά μήνα συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος και Ι. Παπαδάκης, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Π. Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Β. Ράπανος, καθώς και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξ. Αυλωνίτης.
Στόχος του Συμβουλίου είναι να παρακολουθεί τη σχέση και δυναμική μεταξύ των συστημάτων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρευστότητα, το δημόσιο χρέος και τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς και την προληπτική δράση κατά ακραίων καταστάσεων, ασταθειών και κρίσεων.