Μπαρόζο: Κάποιες κυβερνήσεις δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 13:30
UPD:13:56

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία «κρίσιμη στιγμή» ζητεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εγκαλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. [...] Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ωστόσο πως δεν ξέρει «αν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα».

Σχετικά με την περίπτωση της Ελλάδας επανέλαβε ότι η χώρα «πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο Ε.Κ.

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο Ε.Κ.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι καταρτίζονται και θα υποβληθούν «το φθινόπωρο» προτάσεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι η ένωση αυτή μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ, χωρίς τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, το 2013.

«Το φθινόπωρο, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει τις θεμελιώδεις προτάσεις της για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων με πιο ολοκληρωμένο τρόπο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το σχέδιο της τραπεζικής που υποστηρίζει η Επιτροπή βασίζεται σε τρεις πυλώνες: μια ενισχυμένη επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, μια κοινή εγγυοδοσία για τις τραπεζικές καταθέσεις και έναν κοινό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Σε προτάσεις του που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Financial Times ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός οργανισμού ελέγχου των τραπεζών και των συναλλαγών σε διεθνικό επίπεδο στην Ευρώπη και υπέρ της θέσπισης μιας τραπεζικής ένωσης το 2013.

Στη συνέντευξή του στους Financial Times ο Μπαρόζο είπε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός της τραπεζικής αυτής ένωσης, εάν δεν εμποδίσουν τη θέσπισή της και έδωσε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τασσόμενος στην ομιλία του στο Στρασβούργο υπέρ μιας «τραπεζικής ένωσης και μιας δημοσιονομικής ένωσης», ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως είναι «βασικό να συνεχιστεί η διαδικασία με όλα τα κράτη» μέλη της ΕΕ.

«Έχουμε ανάγκη περισσότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εναλλακτική οδός σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά ή την Ένωση», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει παρά μία ένωση, ένα Κοινοβούλιο, μία Επιτροπή. Ο κατακερματισμός είναι αδύνατος», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η ευημερία χάρη στη νομισματική ένωση αποτελούν κοινούς μας στόχους».

ΕΕ: Χρειάζεται τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου, επισημαίνεται πως η ευρωζώνη χρειάζεται μια ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση και ενισχυμένη διακυβέρνηση και ο τρόπος για να επιτευχθούν αυτά θα καθοριστεί σε έκθεση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη να φέρουμε την ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) στο επόμενο στάδιο», αναφέρεται στο προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σημειώνεται επίσης πως «το νέο στάδιο θα βασίζεται σε μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση και συντονισμό. Υπάρχει ανάγκη για πιο συγκεκριμένα στοιχεία που επικεντρώνονται γύρω από μια πολύ ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση, η οποία θα στηρίζεται από μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου θα συζητηθεί από τους απεσταλμένους των κρατών μελών της ΕΕ την Πέμπτη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα