Σε πτωτική τροχιά η Ν. Υόρκη

Στα χαμηλότερα 20ημέρου η Ευρώπη
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002 00:01
UPD:05:42

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ διάθεση φαίνεται ότι επέστρεψαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά την αργία Memorial Day, καθώς επικράτησαν πτωτικές τάσεις στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Οι ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, ασκώντας πιέσεις στο δείκτη Dow Jones, αλλά και στο δείκτη τεχνολογίας Nasdaq.

Η μετοχή της Intel -του μεγαλύτερου κατασκευαστή επεξεργαστών για υπολογιστές στον κόσμο- έχασε χθες σημαντικό μέρος της αξίας της, αφότου στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο. «Παίζουμε σε άδειο γήπεδο.

Οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι βρίσκονται ακόμη σε διακοπές, ενώ αρκετοί δεν είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην αγορά τη δεδομένη στιγμή», επισημαίνει χρηματιστηριακός αναλυτής της Fahnestock & Co. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 122,68 μονάδων, ποσοστό 1,21% φθάνοντας στις 9.981,58 μονάδες. Πτώση 9,32 μονάδων, ποσοστό 0,56% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.652,17 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων χθες πιεζόμενα από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και από τους φόβους για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών.

Οι μετοχές τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις κυρίως λόγω της άσχημης ημέρας που πέρασε η μετοχή της Barclays, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές πετρελαίου παρακολουθώντας την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του αργού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 1,08% και 0,91%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της Vodafone έχασε το 2,14% της αξίας της. Η μετοχή είχε παρασύρει - αρχικά - τον τομέα τηλεπικοινωνιών σε ανοδική πορεία μετά την ανακοίνωση των κερδών του έτους 2001/2002 τα οποία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς. Αναλυτές, ωστόσο, επισήμαναν πως οι προοπτικές κερδοφορίας για το τρέχον έτος είναι δυσοίωνες.

Η Barclays είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 4,35% μετά την ανακοίνωση για σταθερή άνοδο του κόστους και των προβλέψεων για επισφαλή χρέη, παρασύροντας τις υπόλοιπες βρετανικές τράπεζες: Lloyds TSB και HSBC. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι BP και Shell, ενώ η France Telecom ξεχώρισε για την άνοδο κατά 4,4% μαζί με την επίσης γαλλική Carrefour (+1,53%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα