Βάιντμαν: Δεν επιτρέπεται να μας εκβιάζει η Ελλάδα

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 09:43
UPD:13:09

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια χώρα να την εκβιάζει, απειλώντας με τις συνέπειες μετάδοσης της κρίσης, διαμηνύει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια χώρα να την εκβιάζει, απειλώντας με τις συνέπειες μετάδοσης της κρίσης, διαμηνύει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μια χώρα να μας εκβιάζει λόγω των συνεπειών μετάδοσης», εμφανίζεται να δηλώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ), ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος στήριξης που συμφωνήθηκε το Μάρτιο. Όπως εξάλλου αναφέρει, ενδεχόμενη χρονική επέκταση του προγράμματος θα είχε επιβλαβείς συνέπειες για την ευρωζώνη.

Σε άλλη συνέντευξή του στην ισπανική El Pais ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει ότι «η χαλάρωση του προγράμματος που έχει ήδη ελαφρυνθεί, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή» και συμπληρώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια «επικίνδυνη στρατηγική». «Θα επηρέαζε χώρες που εφαρμόζουν με σωφροσύνη τις μεταρρυθμίσεις», εξήγησε.

Επιπλέον, ο Βάιντμαν αναφέρει ότι «προτιμά» την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και ότι αρνείται να κάνει προβλέψεις για το θέμα αυτό. Σχολίασε πάντως ότι «η μη εκπλήρωση των συμφωνιών σημαίνει το τέλος της χρηματοδότησης» και πως «αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις πιθανότητες παραμονής της στην ευρωζώνη».

Τέλος, σε προειδοποιητικό τόνο υπογραμμίζει ότι «οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης θα ήταν φυσικά χειρότερες για την Ελλάδα παρά για οποιονδήποτε άλλον».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα