Σε νέο ιστορικό υψηλό από τη σύσταση της Ευρωζώνης, πάνω από το 7%, αναρριχήθηκαν οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βαθαίνει. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά 26 μονάδες βάσης, ανερχόμενο στο 7,18% νωρίς το απόγευμα, επειτα από μια μικρή μείωση που παρατηρήθηκε μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Ανοδο σημείωσε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, στο 6,08%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 5,847%.
«Η όποια ανακούφιση μετά τις ελληνικές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται σύντομη σε διάρκεια ... Τώρα τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στην Ισπανία, όπου οι τελευταίες εξελίξεις εξακολουθούν να προβληματίζουν» σύμφωνα με αναλυτή της Societe Generale στο Παρίσι.
Παρ' όλα αυτά, την πεποίθηση ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο διάσωσης από τους Eυρωπαίους εταίρους της, πέραν του δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, εξέφρασε ο Χοακίν Αλμούνια.
«Ειλικρινά δεν το περιμένω και δεν το πιστεύω», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς από το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει ένα σχέδιο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας. «Οι πόρτες των αγορών είναι ανοικτές (για την Ισπανία) και είμαι πεπεισμένος ότι θα παραμείνουν» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η Ισπανία πρέπει να πληρώσει «υψηλό κόστος» για να χρηματοδοτηθεί.
«Είναι αλήθεια» ότι η Ισπανία «πληρώνει ένα επιτόκιο για το χρέος της πιο αυξημένο απ' όσο όλοι μας θα επιθυμούσαμε», παραδέχθηκε ο Αλμούνια. «Όμως υπάρχει επαρκής ζήτηση για κάθε» έκδοση ομολόγων, συνέχισε, καταλήγοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ισπανία «έχει προβλήματα χρηματοδότησης».
Υποχωρεί το ευρώ
Παράλληλα, μετά αρχικά του κέρδη, λόγω του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, το ευρώ αρχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ισπανία. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα το βράδυ υποχωρούσε ακόμη περισσότερο στο 1,25720 δολ., ενώ αρχικά είχε ξεπεράσει το 1,27 δολ.
Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αρχικά τους κέρδη, λόγω του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, εξανεμίστηκαν εξαιτίας νέεων ανησυχιών για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (+0,01%) στις 993,36 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε σημαντικές απώλειες 2,9%, όπως και ο δείκτης IBEX στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης (-3%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι τράπεζες, με την ισπανική Bankia να υποχωρεί κατά 9%, την ιταλική UniCredit να σημειώνει πτώση 4,3% και την ισπανική Banco Santander να υποχωρεί κατά 4,6%.
Καθησυχάζει ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ
Το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της χώρας του. Σε δηλώσεις του από το Λος Κάμπος του Μεξικού όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G20, τόνισε: «Στην κυβέρνηση είμαστε πεπεισμένοι ότι η τρέχουσα κατάσταση της τιμωρίας από τις αγορές δεν αρμόζει ούτε στις προσπάθειες ούτε στο δυναμικό της ισπανικής οικονομίας, κάτι που τελικά θα αναγνωριστεί εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων».
Μόντι: Χρειάζεται ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε δηλώσεις επίσης από το Μεξικό τόνισε πως «οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι δεν αρκεί μόνο η ψήφος στην Ελλάδα, αλλά ότι χρειάζεται μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Σύμφωνα με τον Μ. Μόντι «κανένας δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη αιτία του προβλήματος της κρίσης που δημιουργήθηκε από ανισότητες που υπάρχουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες».
«Τώρα πρέπει να καθοριστεί ένας σαφής οδικός χάρτης για να μπορέσει το ευρώ να γίνει πιο αξιόπιστο» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «οι επαφές και η δουλειά ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 28ης και 29ης Ιουνίου «θα είναι ιδιαίτερα έντονες».