Με αρνητικό πρόσημο και σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002 19:08
UPD:19:16

AΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των ισχυρών πιέσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμάνα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.083 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,17%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.334,85 μονάδες με απώλειες 0,11% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.377,83 μονάδες μειωμένος κατά 0,24%. Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,81%, στις 4.877 μονάδες.

Σημαντική πτώση (11,9%) σημείωσε η μετοχή της mm02. Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 34% και διαμορφώθηκαν στα 4,28 δισεκ. λίρες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φθάσουν τα 4,4 δισεκ. λίρες. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες της μετοχική της τιμής άγγιξαν το 16%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της British Telecom, της πρώην μητρικής της mm02, υποχώρησε κατά 3,60%, ενώ ανάλογη πτώση (3,66%) σημειώνει αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο τίτλος της Deutsche Telekom.

Eξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της France Telecom, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,68% μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας ότι δεν διακρίνει κάποιο αίτιο που θα ανάγκαζε το γαλλικό όμιλο να προχωρήσει σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου -στον οποίο η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει το 54%- έχουν χάσει το 90% της αξίας τους από τα υψηλά-ρεκόρ του Μαρτίου 2000, στο πλαίσιο των ανησυχιών των επενδυτών ότι η France Telecom δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει χρέη, ύψους 61 δισ. ευρώ (56,3 δισ. δολάρια).

Μεγάλες απώλειες (7,2%) από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings. Η UBS Warburg προέβη σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη βρετανική μετοχή σε ««διακράτηση» από «αγορά».

Πιέσεις δέχθηκε και σήμερα η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Barclays, η οποία αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την εκτίμησή της για τα επισφαλή χρέη.

Αντιθέτως, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή της αλυσίδας λιανικής GUS, μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Η μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 6,2%. Ανοδο (1,93%) σημείωσε και η μετοχή της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ J. Sainsbury τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας στην περυσινή χρήση ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Κέρδη (0,77%) κατέγραψε και η μετοχή του γαλλικού αερομεταφορέα Air France. Η Deutsche Bank αναβάθμισε σήμερα την αξιολόγησή της για τη γαλλική μετοχή σε "market outperform" (επίδοση καλύτερη της αγοράς) από "market perform" (επίδοση ανάλογη της αγοράς) που ήταν μέχρι σήμερα.

Όπως μαρτυρούν τα οικονομικά της αποτελέσματα, η Air France δείχνει να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της την κρίση που έπληξε τον κλάδο των αερομεταφορών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/29/219898.htm .

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες (2,59%) κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Dassault Systemes. Στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση παρουσιάστηκε επιφυλακτική ως προς τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για αύξηση κατά 13% στις πωλήσεις, ενώ δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση θα προβεί στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στην εταιρεία.

Απώλειες άνω του 4% καταγράφει αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re. Δύο επενδυτικοί οίκοι, η Goldman Sachs και η Credit Suisse First Boston, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για μελλοντικά κέρδη της εταιρείας.

Τέλος, άνοδο (0,50%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου Preussag, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ζημίες του διαμορφώθηκαν στα 83 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φθάσουν τα 138 εκατομμύρια ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2001 οι ζημίες του γερμανικού ομίλου είχαν διαμορφωθεί στα 46 εκατομμύρια ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα