Οι ηγέτες στην Ευρώπη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αρκεί η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Παράλληλα σημείωσε ότι θα γίνουν κινήσεις για να εκπληρωθεί ο στόχος της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G20, ανήγγειλε ότι η ΕΕ σύντομα θα προχωρήσει στο θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν).
Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει πραγματικότητα ο φόρος Τόμπιν στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι με την υιοθέτησή του θα αυξηθεί και η οικονομική βοήθεια των πλουσίων προς τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.
Αντιθέτως, η αμερικανική αντιπροσωπεία προσήλθε στην ίδια σύνοδο υποστηρίζοντας ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι αντιπαραγωγικός.
Μιλώντας για τα ευρωομόλογα, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι δεν θα αποτελέσουν την άδεια για να γίνουν δαπάνες, αλλά θα είναι πολύ ισχυρό εργαλείο αυξημένης σταθερότητας και πειθαρχίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στις επικρίσεις που δέχονται η Ευρώπη και οι ηγεσίες της ότι δεν κάνουν αρκετά για την επίλυση της κρίσης του χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα δημοκρατίας ή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομία».
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις δεν είναι όλες ευρωπαϊκές αλλά παγκόσμιες,τονίζοντας ότι τα διεθνή οικονομικά προβλήματα άρχισαν με την χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τέσσερα χρόνια.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ παρατήρησε ότι και άλλες χώρες έχουν «τεράστιες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο» να διορθώσουν. «Η κρίση στην ευρωζώνη θα χρειαστεί χρόνο για να επιλυθεί, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τερματιστεί αυτή», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters