Πιέσεις G20 στην Ευρώπη για την κρίση χρέους

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 06:15
UPD:09:19

Πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να κάνει νέα φιλόδοξα βήματα ώστε να επιλύσει την κρίση χρέους άσκησαν οι παγκόσμιοι ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μεξικό, καθώς το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές ή να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι περαιτέρω αναταραχή θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη προς την παγκόσμια οικονομία, οι ηγέτες των χωρών του G20 διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας, με έμφαση στην Ευρώπη.

Από την πλευρά τους οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην Ομάδα των 20 δήλωσαν έτοιμοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής.

Οι ηγέτες, πάντως, των αναδυομένων οικονομιών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αμβλύνουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διαβεβαίωσε ότι η ομάδα των 20 θα υποστηρίξει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, πράγμα που θα αποτυπωθεί στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να τονίσουν ότι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Ειλικρινά, δεν βρισκόμαστε εδώ για να δεχθούμε μαθήματα δημοκρατίας ή οικονομικής διαχείρισης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι «άλλωστε, οι χώρες του G20 δεν είναι όλες δημοκρατίες».

«Δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ρόμπεϊ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες του G20 δέχονται επί σειρά συνόδων κορυφής την πίεση των εταίρων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψη από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, η οποία απειλεί και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους για συνομιλίες μετά το χθεσινό δείπνο για μία αποτίμηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η συνάντηση αναβλήθηκε τελικά και μετατέθηκε για σήμερα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα