Δεν αποκλείει επιμήκυνση της προσαρμογής η Αυστρία

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 14:17
UPD:17:36

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε ότι εφόσον οι Έλληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και θα δοθεί παράταση, μηνών ή χρόνων.

«Παράθυρο» επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος του ελληνικού προγράμματος, ανοίγει η Αυστρία, υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι του.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε ότι εφόσον οι Έλληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και θα δοθεί παράταση, μηνών ή χρόνων. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τους Έλληνες, ωστόσο νωρίτερα θα πρέπει να συζητηθεί η τήρηση των όρων, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει αφενός να δοθεί «ανάσα» στους Έλληνες, αφετέρου, όμως, οι ίδιοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιδείξουν βούληση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν, θα πρέπει να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, όμως, ο χρόνος αυτός δεν έχει κανένα νόημα αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους όρους. Παράλληλα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, παρατήρησε πως στάλθηκε ένα φιλοευρωπαϊκό μήνυμα και η ίδια στάση θα πρέπει να τηρηθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ επισήμανε πως δεν είναι σκόπιμο να συζητείται τώρα αν η παράταση θα είναι ενός ή δύο χρόνων ή κάποιων μηνών και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί, αφού γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Τη θέση πως δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε στα βασικά σημεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Ελλάδα, αλλά πως μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στα χρονικά περιθώριά του, διατύπωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οπως είπε, θα μπορούσε να φανταστεί μια παράταση του χρονικού πλαισίου κατά ένα έως δύο χρόνια. Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμη κι αν υπάρξει ένα ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα, στο ίδιο το πρόγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.

Η Φέκτερ ανέφερε επίσης ότι η τρόικα είναι έτοιμη να μεταβεί στην Ελλάδα και πως ελπίζει η σχετική απόφαση για την αποστολή της να ληφθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνει η αξιολόγηση και να διαπιστωθεί η κατάσταση που προέκυψε από τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Υπέρ μιας μεγαλύτερης «χρονικής ελευθερίας» για την Ελλάδα, από ένα έως δύο χρόνια, τάχτηκε και ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών Αντρέας Σίντερ, ο οποίος ζήτησε επίσης βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα επαφίεται ο τρόπος με τον οποίο θα εκπληρώσει το στόχο εξοικονόμησης πόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα