Μίνι σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.
Επιχειρώντας να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Αυτή η μίνι σύνοδος κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 στο Μεξικό στην οποία οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν τις ισχυρές πιέσεις των εταίρων τους για να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης προειδοποίησε ωστόσο ότι στόχος της μίνι συνόδου κορυφής δεν είναι η επίτευξη σύμφωνίας επί συγκεκριμένων μέτρων, η οποία θα αναζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεδομένου ότι η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν καθησύχασαν τις αγορές, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο τέλος του Ιουνίου εμφανίζεται όλο και πιο κρίσιμη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να καταλήξει σε έναν «οδικό χάρτη» για να αυξηθεί η αξιοπιστία του ευρώ και να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη, δήλωσε από το Λος Κάμπος ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να μετατοπίσει το βάρος υπέρ της ανάπτυξης, έχει ήδη απευθύνει στις Βρυξέλλες το δικό του «οδικό χάρτη», στον οποίο προτείνει την αποδέσμευση ποσού 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της ενίσχυσης των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη θέσπιση των ευρωπαϊκών ομόλογων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων που παραμένουν αχρησιμοποίητοι.
Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας πρέπει να βρει έναν κοινό τόπο με το Βερολίνο.
«Μπορούμε έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία...οφείλουν να συνεργασθούν», επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο