Απώλειες και σήμερα στο Τόκιο

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 10:08
UPD:10:21

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 82,97 μονάδες ή 0,70% και διαμορφώθηκε στις 11.770,93 μονάδες κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση. Μικρότερη πτώση σημείωσε ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.121,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,40% ή 4,45 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220205.htm μετά τις ανησυχίες προκάλεσε η άρνηση της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού επεξεργαστών Novellus Systems να δώσει προβλέψεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο του 2002. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs προέβη στην εκτίμηση ότι η ζήτηση για ημιαγωγούς ενδέχεται να μειωθεί.

«Οι επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν μετοχές από τον κλάδο της πληροφορικής, καθώς, όπως έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας δεν αναμένεται να ανακάμψουν πριν από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε στο "Bloomberg" ο πρόεδρος της Polestar Investment Management.

Η μετοχή της Toshiba, της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών στην Ιαπωνία, υποχώρησε κατά 2,55%. Απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Advantest και Tokyo Electron.

Πιέσεις δέχθηκε και ο τίτλος της Sony, ο οποίος κατάφερε τελικά να περιορίσει τις αρχικές του απώλειες και να κλείσει σχεδόν αμετάβλτος. Η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι οι συνομιλίες της με τη Fujitsu σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ή εξαγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών Internet στην Ιαπωνία δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Sony συζητούσε την εξαγορά της εταιρείας Nifty από τη Fujitsu, έναντι τιμήματος 100 δισ. γιεν (800 εκατ. δολάρια).

Γενικότερα, πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν και σήμερα περιορισμένο, καθώς η επενδυτική ψυχολογία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα κατώτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Απρίλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220222.htm .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, εκτός από τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται το τελευταίο διάστημα αρνητικά από την ένταση στη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης Ινδίας-Πακιστάν και την επικείμενη απόφαση της Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας από τη Moody's Investors Service. Η απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα