Στα υψηλότερα 15μήνου το ευρώ

Πλησιάζει τα 94 σεντς
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 11:55
UPD:12:00

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών εκτινάχθηκε κατά τις πρωινές συναλλαγές στη χρηματαγορά του Λονδίνου το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 11:40 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ ισοδυναμούσε με 93,73 σεντς, έναντι 93,41 σεντς αργά χθες το βράδυ, ενώ νωρίτερα έφθασε μέχρι τα 93,9 σεντς που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Φεβρουαρίου του 2001.

Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στην εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι η αμερικανική, καθώς και στην τρίτη διαδοχική πτώση των τιμών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220205.htm , η οποία υπονομεύει περισσότερο το κλίμα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς τα αμερικανικά ενεργητικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι επενδυτές εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στα αρνητικά της αμερικανικής οικονομίας και όχι στα θετικά. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές δαπάνες ήταν κατώτερα των προβλέψεων. Αντιθέτως, η αγορά αγνόησε την είδηση πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 5,6% στο πρώτο τρίμηνο.

«Η άνοδος του ευρώ αντανακλά τις ανησυχίες ως προς την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εγκαταλείπουν το δολάριο και στρέφονται στο ευρώ και το γιεν», δήλωσε στο "Bloomberg" οικονομολόγος της CIC Capital Markets στο Παρίσι.

Με ενδιαφέρον αναμένονται στις 13:00 τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2001. Η Ε.Ε. θα δώσει επίσης στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα