Τις επόμενες ημέρες επιστρέφει η τρόικα

Αμεση συνέχιση μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Βεστερβέλε
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 17:13
UPD:20:06

Μέσα στις επόμενες ημέρες η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση για το τι έχει γίνει και το τι πρέπει να γίνει ακόμη σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το νέο σχήμα θα χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης.

«Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή ανακοίνωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ακόμη ότι προσβλέπει «με χαρά» στη νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και ξέρει ότι έχει δεσμευτεί ως προς το ευρωπαϊκό σχέδιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και τον λαό της», υπογραμμίζει.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης χαιρέτισε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ζητώντας παράλληλα άμεση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε «αυτό αποδεικνύει ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ακόμη ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις κόστισαν πολύτιμο χρόνο και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ εκτιμά ότι είναι πιθανή η παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα.

Στην ερώτηση, εάν θα πρέπει να υπάρξει μία αναδιαπραγμάτευση ή εκ νέου διαπραγμάτευσή του, απαντά ότι θα πρέπει να εξεταστεί ποιες παραλήψεις υπήρξαν λόγω του προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα και κατά πόσο πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες στη διαμόρφωση του προγράμματος ώστε να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις της το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Eurogroup, η κ. Φέκτερ επεσήμανε ότι εάν υπήρξαν μεγάλες παραλείψεις, τότε οι Έλληνες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για το πρόγραμμα που τώρα η διάρκειά του προβλέπεται μέχρι το 2020 και είναι ακόμη αρκετός ο δρόμος, που πρέπει να διανύσουν μαζί τόσο η «ευρωπαϊκή κοινωνία αλληλεγγύης» όσο και οι Έλληνες.

Όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, η κ. Φέκτερ είναι πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να αποτύχει επειδή ίσως δοθεί μια παράταση του χρόνου υλοποίησης, κατά ένα ή δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για παράταση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, η Φινλανδία δεν θεωρεί ότι είναι «καλή ιδέα» να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η υπουργός οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάϊνεν προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Υπάρχει ήδη μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», δήλωσε η Γ. Ουρπιλάϊνεν, η οποία υπογράμμισε ότι «η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα