Ισπανία: Εως 62 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τις τράπεζες

Προσεχώς το επίσημο αίτημα στην ΕΕ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 19:05
UPD:22/06/2012 06:27

«Το αίτημα για την επίσημη βοήθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Είναι απλώς κάτι τυπικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Από 16 δισ. και 62 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, βάσει του δυσμενούς σεναρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των λογιστικών ελέγχων των εταιρειών Roland Berger (Γερμανία) και Oliver Wyman (ΗΠΑ).

Τις υπηρεσίες των δύο εταιρειών λογιστικού ελέγχου ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα πορίσματά τους θα χρησιμεύσουν ως βάση για το αίτημα, που αναμένεται να υποβάλει η ισπανική κυβέρνηση στην ΕΕ για την χορήγηση δανείου προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός λογιστικός οίκος Oliver Wyman εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάγκη για ένα ποσό μεταξύ 16-25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εφαρμογή του βασικού σεναρίου και ένα ποσό από 51 ως 62 δισ. ευρώ εάν προκύψει ένα πιο «σκληρό» σενάριο.

Από την πλευρά του, ο γερμανικός οίκος Roland Berger αποτίμησε μεταξύ 25,6 και 51,8 δισ. ευρώ το ποσό, που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν, «αναλόγως των εξελίξεων».

Ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν επισήμανε ότι το επίσημο ισπανικό αίτημα «έπρεπε να είχε υποβληθεί ήδη εδώ και 15 ημέρες» δηλαδή όταν η Ευρωομάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως και οι δύο εταιρείες εκτιμούν πως καμία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες δεν χρειάζεται κεφάλαια, αλλά ακόμη και αν χρειάζονταν, μπορούν να τα αντλήσουν με δικά τους μέσα.

Όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα, η Μαδρίτη θα υποβάλει τελικά τις επόμενες ημέρες το επίσημο αίτημά της: «Το αίτημα για την επίσημη βοήθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Είναι απλώς κάτι τυπικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ραχόι: Βοήθεια από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν

Τη βοήθεια της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν ζητεί ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον έλεγχο των τραπεζών.

Το αποτέλεσμα του ανεξάρτητου ελέγχου εκτιμά το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών σε 62 δισ. ευρώ και εγγυάται ότι η χρηματοδοτική βοήθεια που τέθηκε στη διάθεση μας από τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι περισσότερο από αρκετή, δήλωσε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής επιχειρήσεων στο Σάο Πάολο.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση ήταν απαραίτητες και ότι οι εκτιμήσεις όσον αφορά την πρόβλεψη και την ανακεφαλαιοποίηση ήταν σωστές.

Ιρλανδία: Η Ισπανία προκαλεί άγχος στις χρηματαγορές

Δυσφορία για τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης εξέφρασε πάντως η Ιρλανδία. Η Ισπανία προκαλεί άγχος στις χρηματαγορές, αναβάλλοντας το αίτημα να της χορηγηθεί εξωτερικός δανεισμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Ο Ιρλανδός υπουργός επισήμανε ότι το επίσημο ισπανικό αίτημα «έπρεπε να είχε υποβληθεί ήδη εδώ και 15 ημέρες», δηλαδή όταν η Ευρωομάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εάν η ισπανική κυβέρνηση είχε υποβάλει το αίτημά της το Σαββατοκύριακο, πριν από 15 ημέρες, αποτιμώντας συγχρόνως τις ανάγκες που έχει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό θα είχε χαλαρώσει το κλίμα νευρικότητας στις χρηματαγορές» υποστήριξε ο Νούναν. «Όμως όσο δεν υποβάλλεται το αίτημα αυτό κι ούτε προκύπτει μετά βεβαιότητας το ποσό που θα ζητηθεί, εκτιμώ ότι οι χρηματαγορές διατηρούνται νευρικές και αυτό αποτελεί θέμα» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα