Μίνι σύνοδος κορυφής στη Ρώμη

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 15:44
UPD:15:59

Αρχισε λίγο μετά τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στη Ρώμη η μίνι σύνοδος κορυφής των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, με θέμα την κρίση χρέους ενόψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου στις 28 και 29 Ιουνίου.

Αρχισε λίγο μετά τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στη Ρώμη η μίνι σύνοδος κορυφής των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, με θέμα την κρίση χρέους ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συναντώνται αυτή τη στιγμή στη Βίλα Μάνταμα.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε διάφορες εφημερίδες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εκφράζει την ανησυχία ότι η ΕΕ θα γίνει λεία των κερδοσκόπων, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

«Θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών», αναφέρει ο Μόντι στη συνέντευξη. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία».

Ο Μόντι προειδοποιεί επίσης ότι, αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι λαϊκές διαμαρτυρίες θα αυξηθούν. Αν δεν προκύψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο, «η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως για να ξεπεραστεί η κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας «είναι απαραίτητη περισσότερη ολοκλήρωση».

«Αμεσα» η υποβολή του ισπανικού αιτήματος

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος διαβεβαίωσε σήμερα ότι το αίτημα για βοήθεια από την ευρωζώνη θα υποβληθεί αμέσως μετά την επιστροφή του στη Μαδρίτη.

«Όπως είπα χθες, αυτό θα γίνει αμέσως. Μόλις επιστρέψω στη Μαδρίτη, η επιστολή με την οποία θα ζητούμε βοήθεια θα είναι έτοιμη να σταλεί αμέσως», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός από το Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, η πιθανότητα να δοθεί δάνειο απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και όχι μέσω της κυβέρνησης «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα