Επίσημο αίτημα για στήριξη των ισπανικών τραπεζών

Ανοδικά οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών ομολόγων
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 11:40
UPD:17:07

O Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και οι ομόλογοί του από την ευρωζώνη αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της δανειακής σύμβασης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Ιουλίου.

Αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ κατέθεσε επισήμως σήμερα η Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει πως το ακριβές ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί αργότερα αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και να προσφέρει μια επιπλέον προστασία.

Ο ντε Γκίντος επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιουλίου Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το πακέτο, στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι λεπτομέρειες.

Το μεσημέρι ανώνυμες πηγές του χρηματοοικονομικού κλάδου δήλωσαν στο Reuters πως η Moody's εντός των επόμενων ωρών θα υποβαθμίσει όλες τις ισπανικές τράπεζες, ως επακόλουθο της υποβάθμισης της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες στις 13 Ιουνίου.

Ανοδικά οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών ομολόγων

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, καθώς φθίνουν οι προσδοκίες για λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύονταν νωρίτερα κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,44%, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωναν άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,88%.

«Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πολλές προσδοκίες για τη Σύνοδο... και πρόοδος όσον αφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», σχολίασε trader. Όπως σημείωσε, ωστόσο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Γερμανία φαίνεται πως έκανε και πάλι πίσω.

Καθοριστική για τις αποφάσεις της Συνόδου κρίνεται πάντως η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ την Τετάρτη στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση των απόψεων σε κορυφαία θέματα, όπως η τραπεζική ένωση και φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

ΚΚΕ: Αποτέλεσμα της κρίσης τα μνημόνια

Σχολιάζοντας την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης το ΚΚΕ σημειώνει: «Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και η προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης έρχεται να καταδείξει ότι τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία που προκαλεί την κρίση και τα αδιέξοδα της ΕΕ. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ελπίζουν ούτε στην αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων ούτε ότι η αντιδραστική ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, αλλά να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και το μόνο δρόμο που μπορεί να τα διασφαλίσει: Αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα