Οριακή πτώση στο Τόκιο

Παρά τη νέα υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Moody's
Παρασκευή, 31 Μαΐου 2002 10:24

ΟΡΙΑΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, καθώς η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της Ιαπωνίας από τη Moody's Investors Service δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ανοδική πορεία του γιεν.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και έκλεισε στις 11.763,7 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 11.911,91 μονάδες. Οριακές απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.120,08 μονάδες μειωμένος κατά 0,11%.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Ιαπωνίας σε εγχώριο νόμισμα στο A2 από Αa3 επικαλούμενη τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της και το ενδεχόμενο να συνεχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο, επιβεβαίωσε την κατάταξη Αa1 σε ό,τι αφορά στο μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας σε ξένο νόμισμα.

Η παραπάνω υποβάθμιση, αν και ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, δεν επηρέασε το ιαπωνικό νόμισμα, το οποίο συνέχισε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι πιέσεις στις μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan και Toyota υποχώρησαν κατά 5,37% και 2,87% αντιστοίχως.

Σημειώνεται ότι η Μoody's υποβάθμισε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες την πιστοληπτική κατάταξη της Ιαπωνίας, η οποία συγκαταλέγεται πλέον στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Λευκορωσία.

Αντιθέτως, το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε σημαντική πτώση μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όταν έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη για τρίτη φορά μέσα στο Μάιο με στόχο τη συγκράτηση του γιεν. «Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έλαβε τα κατάλληλα μέτρα στην αγορά συναλλάγματος», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών. Η νέα παρέμβαση έστειλε το δολάριο στα 124,37 γιεν από 123,35 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Παρά τη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220222.htm και τη σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της Ιαπωνίας, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) διευρύνουν την ποσοστιαία συμμετοχή ιαπωνικών μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους και απομακρύνονται από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, εκτιμώντας ότι η ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/31/220530.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα