Ισπανία: Σήμα κινδύνου από Ραχόι για το κόστος δανεισμού

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 11:24
UPD:13:04

Την ανησυχία του για το ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας σε βουλευτές.

Ο ισπανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα σημερινά επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές.

«Είναι πολύ δύσκολο να δανειζόμαστε σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, εάν δε στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος», είπε ο Ραχόι.

Το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες της χώρας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας ευρύτερης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στους κόλπους της ευρωζώνης. «Θα ζητήσω μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση(...) και ιδιαίτερα μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση», είπε, σημειώνοντας πως «χρειάζονται σαφείς και πειστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Η Μαδρίτη έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος από 8,9% που ήταν το 2011.

Πρόβλεψη για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ισπανική κεντρική τράπεζα, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιβραδύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα προβλέπει για το δεύτερο τρίμηνο μείωση του ισπανικού ΑΕΠ άνω του 0,3% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1,7% για το σύνολο του έτους.

Τον περασμένο μήνα, ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει περαιτέρω στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, με ρυθμό όμως «αντίστοιχο» του πρώτου τριμήνου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα