Επιμένει στη σκληρή γραμμή η Μέρκελ

Νέο «όχι» στα ευρωομόλογα
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 14:25
UPD:16:01

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελεί τη σωστή πολιτική.

Αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ούτε γρήγορες ούτε εύκολες λύσεις στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης και προειδοποιώντας πως οι ηγέτες δεν θα πρέπει να προχωρούν σε βιαστικές υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελεί τη σωστή πολιτική.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε και να εφαρμόσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. «Η αμοιβαιοποίηση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι», πρόσθεσε.

Κάλεσε μάλιστα τις άλλες χώρες να μην υπερφορτώνουν τη Γερμανία, καθώς «μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης» αλλά, όπως είπε, «οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα στη σημερινή ομιλία της.

BUNDESTAG.DE
Ομιλία Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ

Ομιλία Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί αργότερα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει προσέγγιση απόψεων σε κορυφαία θέματα, όπως η τραπεζική ένωση και φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε τόνισε πως περισσότερα χρήματα στους Έλληνες μπορούν να δοθούν μόνον εφόσον τηρούν τις δεσμεύσεις για λιτότητα. Ο Γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός ζήτησε από τις χώρες του Νότου να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τάχθηκε κατά της «εξόφλησης των χρεών με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων». Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «με σοσιαλισμό του χρέους, δεν εξυπηρετείται κανείς» και χαρακτήρισε απαράδεκτο «η Γερμανίδα γιαγιά με το βιβλιάριο καταθέσεων να σώζει τους τραπεζίτες των άλλων χωρών».

Από την πλευρά τής γερμανικής Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και προειδοποίησε ότι «εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα την ακολουθήσει η Πορτογαλία και μετά το ευρώ θα είναι νεκρό». Ο κ. Γκίζι έκανε λόγο για «τραπεζική κρίση», καθώς, όπως τόνισε, «τα κράτη είναι υπερχρεωμένα επειδή διασώζουν τις τράπεζες και τα hedge funds» και επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για πανευρωπαϊκή φορολόγηση των εκατομμυριούχων.

Πάντως, η κ. Μέρκελ δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών. Μιλώντας επίσης στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι «μέρος του προβλήματος της Ευρώπης και όχι της λύσης του». Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η κρίση έπληξε όλη την Ευρώπη και ότι η πολιτική λιτότητας δεν πέτυχε να την αντιμετωπίσει, επισήμανε δε ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η στρατηγική δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά «η κυβέρνηση δεν ήθελε να ακούσει». Σήμερα, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD, «τα μέτρα λιτότητας έχουν αποτύχει», ενώ κάλεσε την Καγκελάριο να φροντίσει για την εισαγωγή ενός πραγματικού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

IIF: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε την αυριανή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

«Βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης... (Η Σύνοδος) είναι ίσως η πιο σημαντική από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Έχει να κάνει με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών εκείνων με μακροπρόθεσμη κατεύθυνση, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, και φοβάμαι ότι θα πεισθούν μόνο με ουσιαστικές λύσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΙΙF χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρούς» τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους, αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος περισσότερος ρυθμός, συμπλήρωσε ο κ. Νταλάρα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά προτάσεων για την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις των αγορών στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την επιδεινούμενη οικονομική κρίση. Όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, το Eurogroup θα εξετάσει τα αιτήματα ευρωπαϊκής στήριξης που υπέβαλαν τη Δευτέρα η Ισπανία και η Κύπρος.

Σήμα κινδύνου από Ραχόι για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας

Μιλώντας νωρίτερα σε βουλευτές, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ανησυχία του για το ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας του, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα σημερινά επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές.

«Είναι πολύ δύσκολο να δανειζόμαστε σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, εάν δε στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος», είπε ο Ραχόι.

Το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες της χώρας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας ευρύτερης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στους κόλπους της ευρωζώνης. «Θα ζητήσω μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση(...) και ιδιαίτερα μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση», είπε, σημειώνοντας πως «χρειάζονται σαφείς και πειστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της Μέρκελ πως όσο ζει δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση των χρεών, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, ότι όσο ζει θα υπερασπίζεται, επί της ουσίας την πολιτική της σκληρής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, καταδεικνύουν την αδιέξοδη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που οδηγούν την ΕΕ σε διάλυση και τους λαούς στη φτώχεια και την ανεργία».

«Η νέα κυβέρνηση μένοντας αμέτοχη στις διαμορφούμενες εξελίξεις, όντας προσκολλημένη στο μνημόνιο, ανήκει ουσιαστικά στις δυνάμεις που με την πολιτική τους οξύνουν την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αγωνίζεται με το λαό της χώρας μας και με τους άλλους λαούς στην Ευρώπη για την αντιστροφή αυτής της καταστροφικής πορείας» πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα