Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Στην Σύνοδο αποφασίστηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών με 60 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Επίσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου οι Ευρωπαίοι θα εργαστούν για την έκθεση σχετικά με το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που, όπως είπε, η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα.
Όπως σημείωσε, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών. Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Οι συζητήσεις για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις για την ευρωζώνη θα συνεχιστούν την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη που θα παραχωρούσε στους δημοσιογράφους.
Πάντως κατά την προσέυλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών αποτύπωσαν τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν εντός της Ε.Ε.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της Συνόδου, βαρύ χαρακτήριζαν το κλίμα στις Βρυξέλλες και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ακόμη πως οι Ευρωπαίοι φαινόταν να κινούνται με αργά βήματα. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη βελγική πρωτεύουσα, ανέφεραν ειδικότερα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στην πάγια θέση της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και «περισσότερη Ευρώπη», έχοντας στο πλευρό τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία, που είναι επιφυλακτικές ως προς τις άμεσες λύσεις που ζητά ο ευρωπαϊκός Νότος.
Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Financial Times Deutschland, μικρή ομάδα ειδικών και έμπιστων συνεργατών Ευρωπαίων ηγετών επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, το σχέδιο έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως επισημαίνεται, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης. «Το ζήτημα των ευρωομολόγων ή των eurobills είναι κατ' αρχήν νεκρό», δήλωσε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται αντ' αυτού είναι πώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης -EFSF και ΕSM- θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγηθούμε σε χαμηλά επιτόκια, αποδεκτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Νωρίτερα σήμερα πάντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η «ασπίδα για τα σπρεντ (σ.σ. κόστος δανεισμού)» που έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μάριο Μόντι ζήτησε από όλους τους συνεργάτες του να μείνουν στην Ρώμη καθ' όλο το Σαββατοκύριακο, για τυχόν έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ζητείται οδικός χάρτης για πλήρη οικονομική ένωση
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξουσιοδοτήσουν την Προεδρία και την Επιτροπή να επεξεργαστούν έως τα τέλη του έτους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μίας πραγματικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη. Τα συστατικά στοιχεία μιας τέτοιας ένωσης θα είναι τέσσερα: ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ένα για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα για την οικονομική πολιτική καθώς και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Το πλαίσια αυτά θα τα επεξεργαστούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Herman van Rompuy), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόεδρος του Eurogroup (Jean-Claude Juncker) και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ (Mario Draghi).
Eνδιάμεσο σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπεται να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο. Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι η τραπεζική ένωση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ΕΕ, επιτρέποντας ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών εντός και εκτός ευρωζώνης.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη «πολύ γρήγορων λύσεων για να στηριχτούν οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές»: «Ήρθα εδώ για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. 'Ηρθα εδώ για να μπει η ανάπτυξη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας και για να υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες ελπίζω να γίνουν αποδεκτές και θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε επιπλέον (οικονομική) δραστηριότητα για τις χώρες που τη χρειάζονται. Ήρθα εδώ προκειμένου να βρεθούν πολύ γρήγορες λύσεις για να στηριχτούν οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ανορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Έρχομαι, επομένως, με ένα πνεύμα να δώσουμε στην Ευρώπη την αναγκαία δύναμη, συνοχή και αλληλεγγύη».
«Εάν επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη μέσω του Συμφώνου που θα υιοθετήσουμε, ένα μακρόπνοο όραμα και άμεσα μέτρα για να στηρίξουμε τις χώρες που έχουν καταβάλει προσπάθειες αλλά δε μπορούν να αντέξουν υπερβολικά ψηλά επιτόκια τότε θα έχουμε κάνει καλή δουλειά» κατέληξε.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος για τα Οικονομικά Επίτροπος Όλι Ρεν: «Έχω την πεποίθηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να σταθεροποιηθούν οι αγορές και θα βοηθήσουν να πέσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε πως η χώρα του χρηματοδοτείται μόνη της με υπερβολικά υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε.
Την ανάγκη λήψης μέτρων υπγράμμισε και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα: «Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τώρα η Κύπρος, η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και εάν δεν τις βοηθήσουμε αυτό θα επηρεάσει σταδιακά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα και εμάς».
«Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης, πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο, σε διαφορετικό κλίμα ήταν οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε: «Δεν είμαι διατεθειμένος να εφεύρω κάθε είδους νέα εργαλεία. Υπάρχουν ήδη εργαλεία που μπορούν, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη που δεν τα βγάζουν πέρα μόνα τους» ... Δεν υπάρχουν φάρμακα ή ασπιρίνες για να λύνονται τα ζητήματα. Τα εν λόγω κράτη πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν τα εργαλεία για τις χώρες που λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα μόνες τους βραχυπρόθεσμα, δε βλέπω την ανάγκη να εφευρεθούν νέα εργαλεία».
Μάλιστα αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ιταλία και την Ισπανία, τόνισε πως «ο μόνος δρόμος για να βγουν από αυτήν την κρίση είναι η φυγή προς τα μπρος και να συνεχίσουν ό,τι δεν κατάφεραν επαρκώς τα τελευταία χρόνια: να μεταρρυθμίσουν τις αγορές εργασίας τους, να κάνουν περικοπές και μεταρρυθμίσεις ... Μπορώ να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τα υφιστάμενα εργαλεία για να βοηθήσω τις χώρες αυτές να ξαναμπούν σε σωστή τροχιά εάν υλοποιήσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά το ένα δε μπορεί να είναι σε βάρος του άλλου. Η Ιταλία και η Ισπανία δε μπορούν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις, επειδή δέχονται έκτακτη βοήθεια από την Ευρώπη».
Δεν μας αρέσουν τα ευρωομόλογα, δήλωσε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν. Όπως ανέφερε, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε αμοιβαία χρέη ή σε νέες δομές μόνο και μόνο για να υπάρξουν και νέοι παίχτες για να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Οι νέες δομές πρέπει να ωφελούν όλους ... Δεν μας αρέσουν τα ευρωομόλογα.
Στη δική του δήλωση ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης ορισμένων μέτρων στην πορεία προς μία βαθύτερη ολοκλήρωση. Σε δηλώσεις του παράλληλα στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, ο κ. Φάιμαν ζήτησε να υπάρξουν δραστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της έκδοσης ευρωομολόγων, σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι την εισαγωγή τους, αλλά, όπως είπε, αυτά είναι απαραίτητα «εάν θέλουμε να έχουμε σταθερότητα».
Ο κ. Φάιμαν δήλωσε ακόμη ότι αναμένει, προπάντων από τη Σύνοδο Κορυφής μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την απασχόληση, αναγνωρίζοντας πάντως πως μία μόνο σύνοδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, τα οικονομικά, της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίας.