Κ. Παπούλιας: Δυνατότητα αφαίρεσης του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης από το χρέος

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 16:08
UPD:21:00
ΝΕΤ

Ο Κ. Παπούλιας για τη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη υιοθέτησης «των αναγκαίων προσαρμογών στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, χωρίς μονομερείς ενέργειες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην απόφαση των «27» για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), κάτι που σημαίνει πως πλέον δεν θα διογκώνεται το χρέος των χωρών, έκανε μια πολύ σημαντική επισήμανση που αφορά την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη συνάψει συμφωνία για τις τράπεζές της, με το παλιό όμως σύστημα, που επιβαρύνει το χρέος της. Όπως είπε ο κ. Παπούλιας, δίνεται μελλοντικά η δυνατότητα αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει κανονικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει προβλεφθεί ποσό έως 48,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου επισήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Επισήμανε ακόμη ότι «με τη νέα κυβέρνηση που εξέλεξε», η χώρα μας απέδειξε ότι «έχει τη βούληση να προωθήσει αλλαγές δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δήλωσή του στην διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε πάντως ότι «δεν πρόκειται για ήττα της Γερμανίας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όλοι μαζί κερδίζουμε ή χάνουμε».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Θετικά υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ενώ για «μικρά, δειλά και αποσπασματικά βήματα» έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.

Ο Ευ. Βενιζέλος για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Ο Ευ. Βενιζέλος για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαπίστωσε στις συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής «πολύ κρίσιμα και χρήσιμα» στοιχεία για την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Πάνω στα νέα αυτά στοιχεία - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF και το ESM, χωρίς να φορτώνεται το δημόσιο χρέος του αντίστοιχου κράτους μέλους - μπορούμε να οργανώσουμε την επιχειρηματολογία μας για την αναθεώρηση της σύμβασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι τώρα μία ευκαιρία, είναι τώρα ένα κρίσιμο momentum στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μπορεί να αντλήσει οφέλη μέσα στη συγκυρία αυτή.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι το ζήτημα ιδίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες και τονίζει ότι η αλληλεγγύη οφείλει να είναι καθολική για να είναι πραγματική.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η χώρα μας χρειάζεται να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Βολές κατά του Αντ. Σαμαρά, με αφορμή την επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2202311 εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

«Ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του ούτε καν «ψέλλισε» τη δική του προεκλογική δέσμευση για «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε, «δείχνει την υποταγή του στους δανειστές και αποδεικνύει ότι παραμένει πιστός στην εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου για το λαό και τη χώρα».

«Η επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία προβλήθηκε κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, είχε καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα», υποστήριξε το ΚΚΕ , σημειώνοντας ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτευση γίνει, δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Το σύνολο των εξελίξεων, προσθέτει το ΚΚΕ, αναδεικνύει την προεκλογική απάτη περί φιλολαϊκής επαναδιαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η απάτη αυτή, αναφέρει, αποκαλύπτεται τόσο με την επιστολή Σαμαρά και τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και με την ψευδεπίγραφη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί φιλολαϊκή τη διαπραγμάτευση Μόντι-Ολάντ για την κατανομή των κερδών-ζημιών μεταξύ των μονοπωλίων των διαφορετικών κρατών-μελών.

Νέες επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Ενώ η Ευρώπη συγκλίνει στις θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήωνω, απαιτώντας να σταματήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων και σε βάρος του δημοσίου χρέους, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να καλύπτει την έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής με επιστολές υποταγής στις αδιέξοδες πολιτικές της κ. Μέρκελ».

«Αν είχε υλοποιηθεί η πρότασή μας για κοινό μέτωπο του Νότου, σήμερα δεν θα είχαν επωφεληθεί μόνο η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα η οποία έφυγε από τις Βρυξέλλες παντελώς άπραγη», σχολίασε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, σε ανακοίνωσή σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα