Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Κ. Χατζηδάκης: Χρήσιμες, υπό προϋποθέσεις, οι αποφάσεις της συνόδου
Κυριακή, 01 Ιουλίου 2012 10:43
UPD:21:34

Για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προετοιμάζεται η κυβέρνηση, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Στο επίκεντρο βρίσκονται ακόμη οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ και τα δυνητικά οφέλη για τη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη συντονιστικού χαρακτήρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου.

Εξάλλου, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οικία του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του συμβούλου του Πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα. Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, για θέματα του Υπουργείου.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα και τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.

Τη Δευτέρα αναμένεται, εν τω μεταξύ, να έρθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2202829 .

«Χρήσιμες, υπό προϋποθέσεις, οι αποφάσεις της συνόδου»

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για την χώρα μας, εκτιμώντας ότι αν εμείς είμαστε αξιόπιστοι τότε και οι εταίροι μας θα δείξουν την αλληλεγγύη τους.

«Σε μια μεταγενέστερη φάση, αν προχωρήσουν τα πράγματα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να επανεξεταστεί και το δικό μας ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη ΝΕΤ.

Τόνισε ωστόσο ότι η χώρα μας πρέπει να δείξει πως προχωρά μπροστά, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων.

Μεταξύ των κινήσεων που θα εκπέμψουν αυτό το σήμα είναι, όπως εξήγησε, το νέο φορολογικό σύστημα, συγκεκριμένα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

«Εξαρτάται από εμάς, η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο και πρέπει να τρέξουμε γρήγορα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επισημάνσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως έχει μεγάλη σημασία η χώρα να δείξει ότι είναι ενωμένη και πως είναι σημαντική η στάση όλων των παραγόντων που συνθέτουν τη δημόσια ζωή.

Σημείωσε πάντως ότι η πίεση που μπορεί να ασκηθεί από την αντιπολίτευση μπορεί να είναι χρήσιμη και για την κυβέρνηση, αρκεί αυτό να γίνεται σε κάποια πλαίσια.

«Τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης θα είναι και αποτυχία για τη χώρα, άρα όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ασμουσεν: Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιόργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Ασμουσεν επισήμανε πάντως ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι.

Τόνισε ακόμη ότι αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

ΛΑΟΣ: Παραμείναμε δυστυχώς το «κλωτσοσκούφι» της κ. Μέρκελ

Σε σημερινή ανακοίνωσή του για τη φιλολογία σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για «κούφια λόγια, πολλές παρλάτες» και υποστηρίζει ότι «στο Συμβούλιο Κορυφής, μείναμε ακίνητοι, αμέτοχοι, αγέλαστοι. Παραμείναμε δυστυχώς το ''κλωτσοσκούφι'' της κας Μέρκελ...».

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Τέλος των ψευδαισθήσεων με την άφιξη της τρόικας

«Η άφιξη της τρόικας σηματοδοτεί το τέλος των ψευδαισθήσεων τόσο για τους συγκυβερνώντες που τις καλλιέργησαν συστηματικά κατά την προεκλογική περίοδο όσο και για τους πολίτες που ήταν οι αποδέκτες αυτής της επιχείρησης παραπλάνησης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Όπως υποστηρίζουν, «όσοι ανακάλυψαν τη "διαπραγμάτευση" και υπαινίχθηκαν έτσι την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν τα μνημόνια θα αποδειχθεί ότι απλώς ψηφοθηρούσαν».

Σημειώνουν ακόμη ότι η συγκυβέρνηση συγκροτήθηκε με την αποδοχή ενός προγραμματικού πλαισίου το οποίο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες χαρακτήρισαν ως ευχολόγιο «καθώς κανένα από τα σημεία του δεν μπορεί να εφαρμοστεί άνευ της εγκρίσεως της τρόικα» και καταλήγουν: «έχει ενδιαφέρον να δούμε για ποια από τα σημεία του θα δοθεί μάχη, έστω και για τα μάτια του κόσμου, ώστε να γίνουν αποδεκτά και να ισχύσουν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα