Νέες προειδοποιήσεις από Βερολίνο

Κυριακή, 01 Ιουλίου 2012 20:50
UPD:21:05

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τους στόχους της οικονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της, ανέφερε σε συνέντευξη του ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν.

Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι θα πρέπει να εκπληρώσει «εκατό τοις εκατό» τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη, έστειλε σήμερα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Ασμουσεν.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο κ. Ασμουσεν διερωτήθηκε επίσης αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να πετύχει τους στόχους της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεκλίνει από τους στόχους της οικονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ.

«Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει έναν φόρο, τότε θα πρέπει, στο ίδιο μέγεθος, να αυξήσει έναν άλλο φόρο», είπε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επισήμανε ότι μπορεί να συζητηθεί το μίγμα των μέτρων, δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος προς έναν στόχο.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο κ. Ασμουσεν και στην πιθανή επιμήκυνση του διαστήματος για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, καθώς, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια περαιτέρω δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην Καθημερινή της Κυριακής, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ασμουσεν σημείωσε πάντως ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι.

Τόνισε ακόμη ότι, αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

Εν τω μεταξύ, ανώτατος γερμανός αξιωματούχος διέψευσε χθες δημοσίευμα του περιοδικού Focus, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε την Παρασκευή σε βουλευτές να προετοιμαστούν για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από το ευρώ.

«Το δημοσίευμα αυτό είναι ανοησία», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ, στο περιθώριο συνάντησης των Χριστιανοδημοκρατών στο Κρέφελντ της δυτικής Γερμανίας.

Όπως είπε ο ίδιος, ο κ. Σόιμπλε μίλησε στους Γερμανούς βουλευτές για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα του Focus αναφερόταν πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε στους βουλευτές των συντηρητικών κομμάτων CDU και CSU να προετοιμαστούν για μια χρεοκοπία και αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι βουλευτές άκουσαν τον κ. Σόιμπλε να λέει πως πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει «χωρίς μια εξωτερική υποτίμηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα