Ασμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 10:47
UPD:15:03

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος παρά να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, δήλωσε σήμερα ο Γιοργκ Ασμουσεν από το βήμα συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

Ο Γερμανός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπογράμμισε πως κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές ευθύνες της κρίσης.

Γ. Ασμουσεν: Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος

Γ. Ασμουσεν: Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος

«Η εφαρμογή (του μνημονίου) έχει ουσιαστικά σταματήσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου», ανέφερε ο κ. Ασμουσεν και προειδοποίησε ότι «η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη». «Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το χρέος / ΑΕΠ μέχρι το 2020, θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση», τόνισε.

Υποστήριξε εξάλλου ότι ακόμη και χωρίς το υφιστάμενο πρόγραμμα, η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο.

Όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής). Παρατήρησε δε ότι το ευρωομόλογο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση εν μέσω της διαχείρισης μιας κρίσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών - μελών.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ χαρακτήρισε πάντως «επικίνδυνα κοντόφθαλμες και αποσπασματικές» τις αναλύσεις που υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα