«Μπλόκο» Φινλανδίας, Ολλανδίας στην αγορά ομολόγων από ESM

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 13:01
UPD:17:16

Την πρόθεση της Φινλανδίας και της Ολλανδίας να μπλοκάρουν την αγορά κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση, παρά τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για τη στήριξη της ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες αναφορικά με τη χρήση των κεφαλαίων των ταμείων διάσωσης, EFSF και ESM.

Σε ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η αγορά ομολόγων από το ESM στη δευτερογενή αγορά θα απαιτούσε ομοφωνία, κάτι που φαίνεται απίθανο καθώς αντιτίθενται σε αυτό Φινλανδία και Ολλανδία.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα του θα αποφασίσει για την αγορά ομολόγων από τον ESM κατά περίπτωση και επανέλαβε ότι δεν αρέσει στην Ολλανδία η ιδέα της αγοράς ομολόγων.

ΕΕ: Δεν χρειάζεται αλλαγή της συνθήκης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε πάντως σήμερα πως δεν απαιτούνται αλλαγές στη συνθήκη που διέπει τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, προκειμένου να είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συμφώνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, τα άρθρα 14-18 της συνθήκης ορίζουν τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του ο ESM για να διατηρεί την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Το αρθρο 19 ορίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να επιλέξει να αλλάξει αυτή τη λίστα», είπε ο Σιμόν Ο' Κόνορ. «Εκτιμούμε ότι εκεί βρισκόμαστε σχετικά με αυτό το θέμα, ότι δεν θα χρειαζόταν κάποια αλλαγή η συνθήκη», συμπλήρωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας ότι οι προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν να προχωρούν σε ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM, όταν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άμεση εποπτεία του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα