Ασ. Παπαγεωργίου: Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 16:27
UPD:17:15

Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων και η ανακήρυξη ΑΟΖ συγκαταλέγονται στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων και η ανακήρυξη ΑΟΖ συγκαταλέγονται στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας θα εξειδικευθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, καθώς η ενέργεια αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. «Δεν είναι μόνο ποσοτικές, αλλά και ποιοτικές προϋποθέσεις, που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι αναμένονται οι προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) ενώ τον Σεπτέμβριο, εάν τηρηθεί, όπως είπε, σφιχτό χρονοδιάγραμμα, μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, όπως ο ελληνοβουλγαρικός (IGB) και ο ελληνοϊταλικός (IGI) αγωγός. Τόνισε ακόμη ότι άλλα σχέδια αγωγών, όπως ο ΤΑΡ (Ελλάδα- Βουλγαρία- Ιταλία) και ο South Stream, θα συμβάλουν, εφόσον υλοποιηθούν, στην πραγματοποίηση επενδύσεων, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας.

Διαβεβαιώσεις για λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο κ. Παπαγεωργίου ανήγγειλε ακόμη άμεση λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, με επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς το οποίο, σε κάποια σημεία χρειάζεται τροποποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Α. Καλλιτσάντσης προειδοποίησε για κίνδυνο περικοπών στην ηλεκτροδότηση, κατάρρευση της αγοράς και μπλακ άουτ αν δεν αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Έκανε λόγο για δομικές και διοικητικές στρεβλώσεις στην αγορά, στις οποίες περιέλαβε τα τιμολόγια λιανικής τα οποία όπως είπε δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τις υψηλές χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς, το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ, κ.ά..

Την πρότασή του για σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής επανέλαβε τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα