Ισπανία: Νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 14:55
UPD:15:30

Τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού επανέλαβε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, προαναγγέλλοντας «επιπρόσθετες προσπάθειες» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού επανέλαβε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, προαναγγέλλοντας «επιπρόσθετες προσπάθειες» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,9% του 2011, τόνισε πως θα εφαρμοστεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και για τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος.

Η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να δανείσει έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κλυδωνιζόμενων ισπανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν απευθείας στις τράπεζες χωρίς την μεσολάβηση της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία αύξησε την πίεση προς την Μαδρίτη να εντείνει τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει -οι οποίες ήδη θεωρούνται οι πιο σκληρές από την εποχή του φρανκισμού, μετά δηλαδή το θάνατο του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μαδρίτη πρόκειται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριλάβουν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, την μείωση των φοροαπαλλαγών και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Στα μέσα του Ιουνίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την Ισπανία ένα «σαφές και συγκροτημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Εκτιμώντας πως ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί, το ΔΝΤ τόνιζε πως η οικονομική στήριξη των τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί «από ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς» όπως την αύξηση του ΦΠΑ τώρα, και όχι το 2013 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς και μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία και αυτή να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα