Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 17:10
UPD:18:08

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Εκονομιστ, τόνισε πως είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που λιμνάζουν καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις, μέσω του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου τομέα προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στην αγοράς, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Εκονομιστ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι τα 4 δισ. ευρώ να αποπληρωθούν μέσα στο έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος επιγραμματικά στο μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί, είπε ότι θα στοχεύει στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, στην υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων 1/5 και ακόμη αυστηρότερα (1/10), μείωση αριθμού φορέων γενικής κυβέρνησης και άλλων φορέων του Δημοσίου εξυγίανση των ΔΕΚΟ, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

Όπως ανέφερε, είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που λιμνάζουν καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις, μέσω του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Επίσης ανακοίνωσε δομικές και λειτουργικές βελτιώσεις στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά σε εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ που προβλέπουν ύφεση 9,1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους και 6,7% στο έτος.

Παράλληλα, επισήμανε πως το κλίμα για τροποποιήσεις του προγράμματος, που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι πιο ευνοϊκό για τη χώρα μας, αρκεί να εφαρμόσουμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα