Ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει το μνημόνιο εξέφρασαν, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη μεταξύ τους συνάντηση.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, «επέδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου». Ο υπουργός εφμανίστηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες και ανέφερε πως «η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή». «Χρειάζεται», πρόσθεσε, «επιμονή και υπομονή για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας».
Στη συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, έγινε κυρίως ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση. Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εργασιακών σχέσεων, της αγοράς εργασίας, την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, δόθηκαν στην τρόικα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοναδιαίο κόστος ήδη έχει μειωθεί κατά 8%, όταν ο στόχος του προγράμματος μέχρι το 2014 είναι 15%.
Κατατέθηκαν επίσης στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι το Μάιο έχουν συναφθεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 23% και σε ορισμένες περιπτώσεις 30%.
Σχετικά με την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ενημερώθηκαν ότι εντός των ημερών, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ- ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφεί ποιος δουλεύει, πού και πόσο αμείβεται.
Οσον αφορά το ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με «συμμάζεμα» των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην καλύτερη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί μετ' επιτάσεως στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, που αναμένεται στα τέλη Ιουλίου, καθώς τίθεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη εξορθολογισμού και σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια.
«Αποτελεί πρόκληση η ικανοποίηση της συγκυβέρνησης και της τρόικας για την πορεία σφαγής των μισθών σε μια σειρά εργασιακούς χώρους έως και 40% με την εφαρμογή του νόμου των επιχειρησιακών συμβάσεων του πρώτου μνημονίου, καθώς και για τη συμφωνία τους να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην ισοπέδωση μισθών, εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επιδομάτων κλπ», σχολιάζει το ΚΚΕ .
Οπως αναφέρει, «αυτός είναι ο κοινός στόχος του κεφαλαίου και της ΕΕ». «Η εργατική τάξη μπορεί να τους αντιμετωπίσει μόνο με τη δύναμη της οργάνωσης, αλληλεγγύης και μαζικής αντεπίθεσης, παραμερίζοντας τα κάθε είδους χρεοκοπημένα ιδεολογήματα περί μονόδρομου της ΕΕ και του καπιταλισμού», καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ