Πορτογαλία: Ισοδύναμα μέτρα για το 2013 ζητεί η Κομισιόν

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 16:11
UPD:16:33

«Σήμερα θέλω να επαναλάβω την απόφασή μας να θέσουμε υπό έλεγχο το δημόσιο έλλειμμα, να λάβουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στο Δημόσιο.

Την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα μπορέσει πιθανότατα να επιτύχει τους «δύσκολους» δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012 εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να βρει εναλλακτικά μέτρα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών για το 2013, καθώς το ανώτατο δικαστήριό της απέρριψε ένα από τα μέτρα λιτότητας στα οποία έχει δεσμευτεί η Λισαβόνα για την επίτευξη των στόχων του 2013.

Το δικαστήριο της χώρας απεφάνθη αργά την Πέμπτη ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στο Δημόσιο, εξέλιξη που υποχρεώνει την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα. Το μέτρο αφορούσε την περικοπή των επιδομάτων αδείας και αντιστοιχεί σε δυο μισθούς.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Σήμερα θέλω να επαναλάβω την απόφασή μας να θέσουμε υπό έλεγχο το δημόσιο έλλειμμα, να λάβουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων», τόνισε.

Η Κομισιόν επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν επηρεάζει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους της πορτογαλικής κυβέρνησης.

«Σημειώνουμε ειδικά ότι το δικαστήριο άφησε ως έχει το μέτρο για το 2012, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το τρέχον έτος», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σιμόν Ο' Κόνορ. «Οπότε τώρα θα πρέπει οι πορτογαλικές αρχές να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα για το 2013 και για τα επόμενα έτη», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα