Κ. Χατζηδάκης: Τελικός στόχος η αλλαγή πορείας

Τέσσερις άξονες του ΥΠΑΝ
Κυριακή, 08 Ιουλίου 2012 22:02
UPD:22:27

Τελικός στόχος είναι η αλλαγή πορείας της χώρας ώστε να ξεφύγει από το βαθύ τέλμα ύφεσης και να επιτύχουμε τελικά την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή εί των προγραμματικών δηλώσεων.

Στη συνέχεια παρουσίασε τέσσερις βασικούς άξονες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: την ενίσχυση της ρευστότητας, την αναθέρμανση της οικονομίας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τον εκσυγχρονισμό όλων των εποπτευόμενων από εμάς οργανισμών και επιχειρήσεων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, τη ρευστότητα της αγοράς, οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν πέντε τομείς:

Πρώτον, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το ταχύτερο δυνατόν. Δεύτερον, η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Τρίτον, η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τέταρτον, η επιδίωξη για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους. Πέμπτον, η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή οφειλών του Δημοσίου, στις επιχειρήσεις, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, πρόσθεσε, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή τον επενδυτικό νόμο, το ΕΤΕΑΝ και το ΕΣΠΑ.

Ο δεύτερος μεγάλος άξονας είναι η αναθέρμανση της οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όπωε είπε, Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα φιλική στις επενδύσεις με ένα νέο φορολογικό νόμο, με περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των προβλημάτων αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας στο Δημόσιο τομέα.

Ακόμη μίλησε για απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού βάρους για την πραγματοποίηση εξαγωγών. Θα εργαστούμε σκληρά, πρόσθεσε, για να ξεμπλοκάρουμε έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Πεποίθηση μου είναι ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Δεν είναι μόνο το ταμειακό όφελος. Είναι κυρίως το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων».

Ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας αφορά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Βασική μας επιδίωξη είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά και κύριο εργαλείο θα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεύτερο εργαλείο είναι ο εκσυγχρονισμός των αγορανομικών διατάξεων, είτε με κατάργηση, είτε με επικαιροποίηση ρυθμίσεων, όπου χρειάζεται.

Ο τέταρτος άξονας δράσεων αφορά το νοικοκύρεμα και ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Και αυτό σχετίζεται όχι μόνο με τη σπατάλη και τη διαφάνεια, όπως εξήγησε, αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια ο υπουργός δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Προμηθειών με στόχο τη μείωση του κόστους των προμηθειών και την αύξηση της διαφάνειας.

Ακόμη έκανε λόγο για εξυγίανση του ΟΣΕ και αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών.

Πέρα από τους τέσσερις άξονες που ανέφερε, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τέλος ότι ο βασικότερος όλων είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα