«Ανάσα» για την Ισπανία αναμένεται στο Eurogroup

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 13:27
UPD:16:28

Παράταση ενός έτους έως το 2014 αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην Ισπανία, για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

Παράταση ενός έτους έως το 2014 αναμένεται να εγκρίνουν για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ εξετάζεται και η αναπροσαρμογή των υπόλοιπων δημοσιονομικών όρων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ισπανίας θα προσαρμοστούν για να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος», ανάφερε ένας εκ των διπλωματικών και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μονομερή κίνηση. Η Ισπανία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μειώσεις για να ικανοποιήσει τον στόχο και αυτό θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ecofin τη Τρίτη. Πιστεύω ότι θα δοθεί ένα επιπλέον έτος».

Στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για γενικότερη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο έγγραφο, ο φετινός στόχος της Ισπανίας για το έλλειμμα αναμένεται να αναπροσαρμοστεί στο 6,3% του ΑΕΠ, από 5,3% που είναι σήμερα. Για το 2013, ο στόχος του ελλείμματος θα διαμορφωθεί στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια αύξηση του ΦΠΑ, η οποία -όπως είπε- έχει καταστεί απαραίτητη εξαιτίας της παραοικονομίας που προκαλεί μεγάλες απώλειες στα έσοδα του κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα