Εντός συνόρων προειδοποιήσεις Σόιμπλε για την τύχη του ESM

Συνεδριάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 13:18
UPD:13:56

Την εκτίμηση ότι τυχόν καθυστέρηση της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ενδέχεται να πυροδοτήσει αναστάτωση στις χρηματαγορές, διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την εκτίμηση ότι τυχόν καθυστέρηση της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM , ενδέχεται να πυροδοτήσει αναστάτωση στις χρηματαγορές, διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του, όπου σήμερα κρίνονται οι προσφυγές κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

Η ακρόαση ξεκίνησε σήμερα και το Δικαστήριο θα κρίνει εάν το νέο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης με τους δημοσιονομικούς του κανόνες (το Δημοσιονομικό Σύμφωνο) είναι συμβατό με το γερμανικό δίκαιο. Οι προσφεύγοντες -ακαδημαϊκοί, βουλευτές και απλοί πολίτες- υποστηρίζουν ότι ο ESM και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες υπονομεύουν τη δημοκρατία.

«Μια αξιοσημείωτη καθυστέρηση (στην έγκριση) του ESM που προβλεπόταν για φέτος τον Ιούλιο θα μπορούσε να εντείνει σημαντικά την αβεβαιότητα στις αγορές και πέραν της Γερμανίας και να μειώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ευρωζώνης να λάβει σημαντικές αποφάσεις εν ευθέτω χρόνο», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι αμφιβολίες ως προς την ετοιμότητα της Γερμανίας να αναχαιτίσει τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της ευρωζώνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των τρέχοντων συμπτωμάτων της κρίσης.

«Κάποια κράτη μέλη μπορεί να αποκτήσουν περαιτέρω μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότησή τους, γεγονός που θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Δικαστήριο αναμένεται σήμερα να αποφασίσει μόνο σε ό,τι αφορά το εάν οι νόμοι για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μπορούν να υπογραφούν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ. H τελική γνωμοδότηση σχετικώς με το εάν είναι συνταγματικά έγκυροι, εκτιμάται ότι δεν θα εκδοθεί πριν από το τέλος του μήνα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα