Την ανάγκη επαναφοράς του οικονομικού προγράμματος σε σωστή τροχιά μέσα στο 2012, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012. Ως εκ τούτου, εξήγησε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία του Μαρτίου. Διευκρίνισε πως η συζήτηση για τα μέτρα γίνεται τώρα. «Μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν, είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις. Αναφερόμενος ειδικότερα στο μέτρο της μείωσης του ειδικών μισθολογίων, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δεν θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε στους ομολόγους του την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για το λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε πάντως πως το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στους ομολόγους του, στο Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παραδέχθηκε ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. «Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί ή επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ (μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση)», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, σημείωσε. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά την έκθεσή της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.
Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ζητήσει συνάντηση μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ η συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αύριο.
Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin, επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη». Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, «ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη». Πρόσθεσε πως «αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είχε την ευκαιρία να τα πει και στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας και είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας, που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες».
Συστάσεις Γ. Προβόπουλου για αποκρατικοποιήσεις
Στην Αθήνα, σύσταση για «τολμηρά» βήματα προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων απεύθυνε στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε, επίσης, τον επαναπατρισμό των καταθέσεων με «ικανοποιητικό ρυθμό» μετά τις εκλογές στη χώρα μας και την ανάδειξη κυβέρνησης, γεγονός που όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης.
«Οι τράπεζες πέρασαν δύσκολη περίοδο. Έχασαν καταθέσεις αλλά μετά τις εκλογές είχαμε επανεισροή των καταθέσεων με ικανοποιητικό ρυθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον δημοσιογράφων.
Κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε πως πρέπει «να ξαναπιάσουμε από την αρχή το νήμα» και να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
«Συνάντησα χθες τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και διαπίστωσα την αποφασιστικότητά του για δράση στους τομείς αυτούς», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία ότι τους επόμενους μήνες και όσο εντείνεται η κυβερνητική δράση, η οικονομία θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και θα επιστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης.
Λάβρος μετά το Eurogroup η αντιπολίτευση
Επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, για τη στάση του στο Eurogroup εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «δεν διεκδίκησε κανένα άλλο δρόμο πέραν της πιστής εφαρμογής του μνημονίου» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2207704 .
«Η ταύτιση του κ. υπουργού με τα επιχειρήματα και τις απόψεις των δανειστών μας αποτυπώνεται στο συγχαρητήριο μήνυμα του κ. Σόιμπλε προς τον Έλληνα ομόλογο του», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.
Κριτική στη στάση που τήρησε ο υπουργός Οικονομικών άσκησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που του καταλόγισαν ότι «πήγε, είδε, δεσμεύθηκε και απήλθε» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2207662 .
«O υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δεν τόλμησε να θέσει στο χθεσινό Eurogroup το αίτημα περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που αποτέλεσε άλλωστε και το προεκλογικό πυροτέχνημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με βάση το οποίο κατάφεραν να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου», αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Νότης Μαριάς.
«Η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ η οποία θα έφερνε ανακούφιση στο λαό από τα μνημόνια και τις συνέπειες της κρίσης, αποκαλύπτεται ότι από την αρχή ήταν μια απάτη», παρατηρεί από την πλευρά του το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2207747 .
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ