Σε εξέλιξη ο διάλογος για τα εργασιακά

Επαναφορά κατώτατων αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα ζητεί η ΕΣΕΕ
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 18:56
UPD:20:35

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βρούτση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, κατέθεσε την πρόταση της Συνομοσπονδίας για επαναφορά των κατώτατων αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα και «πάγωμα» μισθών για μία τριετία,

Κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά ξεκίνησε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, την ώρα που η ΓΣΕΕ προειδοποιεί για κινητοποιήσεις ζητώντας την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης είχε συγκεκριμένα διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του βασικού μισθού στα επίπεδα πριν τη μείωση του 22%, και της διατήρησης της ισχύος της μετενέργειας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα», την αντιμετώπιση της «κοινωνικής μάστιγας της ανεργίας», όπως την αποκάλεσε, και διερωτήθηκε γιατί οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι και ιδιαίτερα η ΓΣΕΕ, δεν αναδεικνύουν το θέμα ως πρωτεύον. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους μισθούς και να μην σκεφτόμαστε τους άμισθους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ κάλεσε σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα γύρω από τα εργασιακά.

«Όπως επισημαίναμε στην από 23/05/2012 επιστολή μας προς τους κοινωνικούς εταίρους, έχει έρθει πράγματι η ώρα να συζητήσουμε όλα τα υφιστάμενα ζητήματα και προβλήματα στο πλαίσιο της σημερινής σκληρής πραγματικότητας, με γνώμονα τα αληθινά συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων», αναφέρεται στην πρόσκληση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος και ο αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής. Εκτός από την ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, στις διαβουλεύσεις έχουν κληθεί και οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ και του ΣΕΛΠΕ προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να εξασφαλίσουμε μία όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική εκπροσώπηση, πέραν των θεσμικών εταίρων της ΕΓΣΣΕ».

Από την πλευρά του, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βρούτση, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης, κατέθεσε την πρόταση της Συνομοσπονδίας για επαναφορά των κατώτατων αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα και «πάγωμα» μισθών για μία τριετία

Ο πρόεδρος της εμπόρων υπέβαλε στον υπουργό σχετικό υπόμνημα θέσεων, προτείνοντας ανασχεδιασμό των εργασιακών σε «λευκό χαρτί» και εφ´ όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας, όπως είπε, «όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Κορκίδης επισήμανε ακόμη ότι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, «ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν».

Ένα νέο εργασιακό πλαίσιο, ζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Όπως αναφέρει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν συμφωνίες «ώστε να διατηρείται το πρωτεύον στοιχείο της καλής εργασιακής σχέσης, απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από την μικρότερη έως την μεγαλύτερη κλίμακα». Υποστηρίζει ακόμη ότι η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η «μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκυρία, θετική ή αρνητική».

Ειδικότερα, ως πρώτα βήματα, η ΓΣΕΒΕΕ προκρίνει:

- Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011, που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.

- Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την κυβέρνηση.

- Την επανεξέταση του καθεστώτος της διαιτησίας και διαμεσολάβησης σε ποιο ορθολογική βάση.

«Οι πρόσφατες αλλαγές που επιβλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης των κλαδικών συμβάσεων, όσο και στον κατώτατο μισθό, οδήγησαν και οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει».

Γ. Παναγόπουλος: Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν

Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» και ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ απέστειλε χθες επιστολή στους προέδρους των ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με αντικείμενο την υπογραφή εθνικής σύμβασης. Ειδικότερα, ζητεί να υπάρξει διάλογος, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η από 3/2/2012 συμφωνία των κοινωνικών φορέων.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει γενική απεργία σε ανοικτή ημερομηνία, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των αντίστοιχων ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ με αφορμή τις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Τέλος, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στη διοργάνωση συλλαλητηρίου και συγκέντρωσης στη διάρκεια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κ. Βρούτση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, οι έμποροι αποδέχθηκαν την πρόταση της ΓΣΕΕ για υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ «με μια ελεύθερη -και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία- συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων». «Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, σοφότεροι, αποφασιστικότεροι και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό "Πάθαμε και Μάθαμε"», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κορκίδης. Εξήγησε επίσης ότι πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι, η ευθύνη του διαλόγου ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκρίνονται σε κάθε ανάλογη πρόσκληση.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την θεσμική αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επαναφορά της στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, η ΕΣΕΕ επιμένει στην διατήρηση των θεμελίων του κοινωνικού διαλόγου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα