Μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι overnight καταθέσεις τραπεζών στην ΕΚΤ

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 13:37
UPD:16:36
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Περισσότερο από 50% μείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες την Τετάρτη τις καταθέσεις τους μίας ημέρας (overnight) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την πρώτη ημέρα που ίσχυσε η απόφαση της για επιβολή μηδενικού επιτοκίου στις συγκεκριμένες καταθέσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, οι τράπεζες εναπόθεσαν 325 δισ. ευρώ από τα ελεύθερα διαθέσιμά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έναντι 800 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει την Τρίτη.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου για overnight καταθέσεις στο μηδέν από το 0,25%, παράλληλα με τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,75% από 1%. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι

Με το συγκεκριμένο μέτρο, η ΕΚΤ προσδοκά ότι θα τροφοδοτήσει την ενίσχυση του δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, καθώς θα ενθαρρύνει την αναζήτηση από αυτές πιο επικερδών τοποθετήσεων για τα διαθέσιμά τους.

Σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δανεισμού εκ μέρους των τραπεζών.

«Ιδίως μετά τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο μηδέν, το τραπεζικό σύστημα έχει κίνητρο να αναζητήσει εναλλακτικές προκειμένου να βελτιωθεί η κερδοφορία [των τραπεζών]», δήλωσε ο Γιόζεφ Μπονίτσι. «Ίσως αυτό οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού, ιδίως προς ορισμένα κράτη μέλη», επισήμανε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε, πάντως, ότι δεν αναμένει το μηδενικό επιτόκιο να έχει σημαντική επίδραση στο τι θα κάνουν οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές με τα διαθέσιμά τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα