ΔΝΤ: Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της Ελλάδας

Διυπουργική σύσκεψη για τα μέτρα
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 18:05
UPD:21:41

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (κέντρο) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στο εξωτερικό για διαβουλεύσεις μαζί με τους κ.κ. Βενιζέλο (δεξιά) και Κουβέλη (αριστερά).

Σε «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. Ορισμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν, άλλοι δεν επιτεύχθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε στοιχεία για να εκτιμήσουμε» σημείωσε.

Επέμεινε πάντως πως δεν το Ταμείο δεν προτίθεται να αναδιαπραγματευτεί ένα τελείως νέο πρόγραμμα. Όπως έχει επισημαίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, το Ταμείο είναι ανοιχτό «σε νέες ιδέες» που θα οδηγούν στη σωστή υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας και πάλι όμως πως «βάση των συζητήσεων παραμένουν οι στόχοι του προγράμματος». «Είναι πρόωρο να υπεισέλθουμε στο ποια από τα διάφορα μέτρα μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ράις, η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα πρόσφατα ολοκλήρωσε τις αρχικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και θα επιστρέψει στην Ελλάδα για περισσότερες επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου.

«Είναι προφανές πως η οικονομία περνάει άλλη μια δύσκολη περίοδο ... Το σημαντικό είναι να επανέλθει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά» συμπλήρωσε.

Διυπουργική σύσκεψη για τα μέτρα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, διεξήχθη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση των δημοσιονομικών περικοπών ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2012 και 11,7 δισ. ευρώ για τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των υπουργείων καθώς και επιμέρους συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με άλλους υπουργούς. Ο Στουρνάρας αναμένεται να υποβάλει την Τετάρτη κατάλογο μέτρων και εναλλακτικών προτάσεων στους αρχηγούς των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικοί παράγοντες διευκρίνιζαν μετά τη σύσκεψη ότι για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.

Οσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι από την περασμένη Κυριακή έχουν δοθεί τα ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα, η οποία τα μελετά. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μην γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές των ενόπλων δυνάμεων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, προκειμένου να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στο εξωτερικό για διαβουλεύσεις μαζί με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. «Αν θέλουμε το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο κ. Σαμαράς είπε: «Έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν θελήσουμε θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα». Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αποτίμησε θετικά τη χθεσινή σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οπως έγινε γνωστό, ζήτησε να υπάρξει και νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να εξειδικευθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και για την επαναφορά του προγράμματος σε σωστή τροχιά.

«Όσο καλύτερα δείγματα δείχνει η οικονομία τόσο πιο σύνθετα θέματα θα φέρνουμε προς διαπραγμάτευση με τους εταίρους», δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λένε ουσιαστικά το εξής: δείξτε μας ότι κάνετε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βρίσκετε όλο και προσφορότερο έδαφος για διαπραγμάτευση, για αλλαγή όρων της ακολουθούμενης πολιτικής. Αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι διαρκής, θα είναι σε εξέλιξη και σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας», εξήγησε.

Χθες, μετά το «ραντεβού» των τριών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης» και τόνισε πως «ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί».

Νέα επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Γιατί αρνήθηκε να συναντήσει την τρόικα ο κ. Τσίπρας για να δοκιμάσει τις απόψεις του. Ο κ. Σαμαράς το έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Γιατί δεν τους βλέπει; Τι προσδοκά, την κατάρρευση;... Γι΄ αυτό είπα ότι καιροφυλακτεί» ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Για τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επανέλαβε πως υπήρξε επιβεβαίωση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ τόνισε εκ νέου ότι χρειάζεται επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.

«Από την παράταση της προσαρμογής ξεκινούν τα πάντα. Για να συμφωνηθεί η παράταση πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος με γνώση και αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υψηλό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε πως η αναδιαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τους επαχθείς όρους, προωθείται, όχι με την έννοια της παραμονής στις καλένδες, αλλά περί το μήνα Σεπτέμβριο. Μιλώντας στο Real FM τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει ρήξη στην κυβέρνηση, ενώ στήριξε τον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι στο Eurogroup ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά στο θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, καταγράφοντας όλες εκείνες τις προβλέψεις του προγράμματος που έφεραν την ύφεση κοντά στο 7%.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση εξετάζει τα ισοδύναμα που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, να γίνουν δόσεις για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων και να δοθεί το επίδομα θέρμανσης, μετά την εξίσωση του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «λογική με ελάχιστη ως ανύπαρκτη επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας» και σχολίασε: «Εγώ δεν μίλησα για μονομερή καταγγελία του μνημονίου, αλλά για σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση, η... "καταραμένη" αναδιαπραγμάτευση έρχεται τώρα και στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, και αναφερόμενος στην υπό σύσταση εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως σε αυτή θα μετέχουν σίγουρα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η πρόσκληση είναι ανοιχτή και προς όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική τρόικα εσωτερικού

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως συνεχίζει να βάλλει κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα κυβερνητική τρόικα εσωτερικού που «αναμασά υποκριτικά τα περί διαπραγμάτευσης, την ίδια ώρα που σχεδιάζει να φορτώσει τον ελληνικό λαό με νέα μέτρα». Όπως επισημαίνει, ακόμα και η περίφημη επιμήκυνση την οποία τα τρία κόμματα παρουσίαζαν ως σωτηρία για τη χώρα, στην πραγματικότητα δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά επιμήκυνση της λιτότητας, τώρα παραπέμπεται για μετά την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του Μνημονίου.

«Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει είναι να τηρήσει κατά γράμμα το μνημονιακό πρόγραμμα, δηλαδή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, νέους δυσβάσταχτους φόρους, όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης, νέες απολύσεις και νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και σημειώνει πως αυτό όλοι γνωρίζουν ότι θα επιτείνει την ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής και για μια νέα εθνική στρατηγική, με άξονες την προστασία των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση της εργασίας και της ανάπτυξης, τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για την αναδιανομή του πλούτου, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση με όρθια την κοινωνία» καταλήγει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα